Analizat e gjakut për të dalluar formën COVID-19 të rëndë nga preeklampsia tek gratë shtatzëna

2022-04-26 në ora 20:52

Shtatzënia sjell ndryshime të thella në fiziologjinë e një gruaje, veçanërisht në lidhje me sistemin e saj të gjakut.

Placenta është organi që siguron një komunikim efikas midis nënës dhe foshnjës. Ky organ rritet shpejt dhe lidh një sasi të konsiderueshme të furnizimit me gjak të nënës me fetusin, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Kështu, placenta ka një ndikim të rëndësishëm në presionin e gjakut dhe mund të kthehet në një burim rreziku kardiovaskular.

Preeklampsia është një gjendje inflamatore që shfaqet gjatë shtatzënisë dhe shkaku i së cilës ende nuk dihet. Kjo gjendje karakterizohet nga presioni i lartë i gjakut i kombinuar me mosfunksionim të organeve, si dështimi i veshkave dhe i mëlçisë.

Nëse preeklampsia nuk diagnostikohet herët, mund të çojë në komplikime serioze për nënën dhe foshnjën. Lindja e shkaktuar dhe heqja e placentës janë aktualisht zgjidhja e vetme për këtë gjendje.

Rastet e para të COVID-19, të shkaktuara nga infeksioni SARS-CoV-2, u shfaqën në fillim të vitit 2020.

COVID-19 mund të shkaktojë sëmundje të rënda brenda një popullate vulnerabël, përfshirë gratë shtatzëna.

Manifestimi klinik i këtij infeksioni të rëndë shkon përtej një mosfunksionimi të sistemit të frymëmarrjes dhe mund të ketë ngjashmëri me preeklampsinë.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Këto ngjashmëri mund të shkaktojnë gabime në trajtimin e pacientëve, pasi ata kanë nevoja të ndryshme: në preeklampsi kemi prioritet lindjen e foshnjës dhe për COVID-19 fokusohemi në shërimin nga sëmundja.

Në të dyja rastet, vërejmë një ndërprerje të funksionit normal të endotelit, i cili është rreshtimi i brendshëm i enëve të gjakut dhe është pjesërisht përgjegjës për presionin e gjakut.

Studiuesit vlerësuan treguesit e mosfunksionimit endotelial, koagulimit të gjakut, angiogjenezës dhe funksionit imunitar nga gjaku i grave shtatzëna me preeklampsi ose COVID-19 dhe i krahasuan me ato të grave shtatzëna të shëndetshme.

Rezultatet e këtij studimi janë publikuar së fundmi në American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Në botim, ekipi hulumtues arriti të diferencojë preeklampsinë nga ‘COVID-19 i rëndë’ falë ndryshimeve të forta dhe të riprodhueshme në panelin e treguesve, me angiogjenezë, mpiksje gjaku dhe dëmtim endotelial – më të rëndësishmet.

Këto rezultate janë një hap i mëtejshëm në karakterizimin e preeklampsisë, një sëmundje pak e njohur e lidhur me shtatzëninë, por kryesisht përgjegjëse për vdekshmërinë amtare dhe perinatale, si dhe lindjet e parakohshme.

Mes tjerash, këto rezultate janë gjithashtu të rëndësishme nga ana mjekësore, pasi ato ofrojnë mjete diagnostikuese që na lejojnë të dallojmë preeklampsinë nga COVID-19 dhe të ndihmojnë në menaxhimin dhe trajtimin e tyre klinik. /Gazeta Shneta/