Anemia gjatë shtatzënisë: shkaku, simptomat, trajtimi dhe ndikimi tek foshnja

2017-05-02 në ora 14:24

Veçanërisht e përhapur gjatë shtatzënisë, anemia rezulton në më pak qeliza të shëndetshme të kuqe të gjakut, gjë që do të thotë më pak oksigjen për fëmijën tuaj në rritje. Nëse nuk trajtohet, anemia mund të shkaktojë disa pasoja shumë serioze, siç është lindja e parakohshme, pesha e ulët gjatë lindjes dhe vonesat zhvillimore për të voglin tuaj, transmeton Gazeta Shneta.

Shkaku

Gjatë shtatzënisë, vëllimi i gjakut rritet për të mbështetur fëmijën tuaj në zhvillim. Nëse keni mungesë hekuri, mund të jetë e vështirë për trupin tuaj të vazhdojë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut që i nevojiten. Jo vetëm që trupi juaj do të luftojë për të prodhuar gjak shtesë, por gjithashtu nuk do të jetë në gjendje të furnizoj oksigjen të mjaftueshëm në të gjithë trupin tuaj. Ndërsa ekzistojnë lloje të tjera të anemisë, anemia me mangësi hekuri është më e zakonshmja

Simptomat

Për të diagnostikuar anemi, mjeku ose mamia juaj do të urdhërojë një test gjaku për të kontrolluar nivelet e hemoglobinës, një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut. Është e rëndësishme të ndiqni urdhrat e ofruesit të kujdesit shëndetësor dhe të dorëzoheni në punën rutinore të gjakut gjatë gjithë shtatzënisë. Anemia mund të jetë e ndërlikuar për diagnostifikuar, bazuar vetëm në simptomat tuaja. Në fazat më të hershme, ajo mund të imitojë shumë nga simptomat e shtatzënisë.

Për çdo rast, këtu gjenden simptomat e detajizuara:

  • Lëkura, buzët dhe thonjtë tuaj mund të jenë jashtëzakonisht të zbehtë
  • Ndjeni lodhje ekstreme, dobësi dhe marramendje
  • Vëni re një ritëm të shpejtë të zemrës
  • Luftoni për të mbajtur përqendrimin tuaj

Trajtimi

Kur të diagnostikohet dhe trajtohet siç duhet, anemia me defekte hekuri mund të përmirësohet dhe nuk paraqet rrezik për të voglin tuaj. Pas një diagnoze, mjeku ose mamia juaj mund të bëjë sugjerimet e mëposhtme për të rregulluar situatën:

  • Të përshkruajë një supliment hekuri, përveç vitaminës suaj para lindjes
  • Ju inkurajon që të përfshini më shumë ushqime të pasura me hekur në dietën tuaj, të tilla si mishi i viçit,
  • zarzavatet dhe vezët
  • Përsëritni analizat e gjakut për të parë se si po shkon trajtimi

Si një përkujtues, është thelbësore që ju të merrni seriozisht kërkesat e punës së gjakut. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të kontrollojë në mënyrë rutinore nivelet e hemoglobinës në tremujorët e parë dhe të tretë. Nëse nuk trajtohet, anemia mund të shkaktojë komplikime të shumta gjatë shtatzënisë./Gazeta Shneta/