Antibiotikët gjatë shtatëzanisë rrisin rrezikun e infeksionit për bebet që do lindin

2020-08-02 në ora 20:26

Në raportet e fundit, hulumtimi i ri sugjeron që fëmijët, nënat e të cilëve morën antibiotikë gjatë shtatëzënësisë kanë një rrezik të rritur për t’u shtruar në spital për infeksione serioze.

Studimi, i botuar në Revistën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë, shqyrtoi të dhënat e mbi 770,000 fëmijëve danezë të lindur në mes 1995 dhe 2009 shkruan Bellybelly.au

Rreziku i infeksionit u rrit me numrin e dozave, dhe me antibiotikë që përshkruhen më vonë gjatë shtatëzanisë përcjell Gazeta Shneta.

Antibiotikët kanë qenë një shtyse e madhe për mjekësinë moderne. Ato përdoren kundër infeksioneve bakteriale, jo virale, dhe llojeve të ndryshme të antibiotikëve synojnë lloje specifike të baktereve.

Megjithëse antibiotikët mund të jenë të dobishëm për të luftuar infeksionet serioze, ato mund të ndikojnë në numrin dhe llojet e baktereve të shëndetshme në zorrën tonë (mikrobiome).

Ndryshimet në mikrobiomën e zorrëve mund të jenë ekstreme, në varësi të llojit të antibiotikut të përshkruar dhe gjatësisë së kursit (marrjes).

Duhet kohë për të rikthyer florën e shëndetshme të zorrëve, dhe gjithashtu mund të jetë problematike. Kur nuk është e qartë cilat baktere të mira janë prekur, mund të jetë e vështirë të rivendosni ekuilibrin.

Gjatë shtatëzënësisë, foshnja juaj mbrohet nga infeksioni nga qafa dhe lëngu amniotik, dhe priza e mukusit brenda qafës së mitrës.

Hulumtimet e fundit kanë treguar që foshnjat janë të ekspozuara ndaj baktereve të shëndetshme gjatë shtatëzanisë.

Çdo përdorim i antibiotikëve gjatë shtatëzanisë, pra, ka mundësinë që të ketë një efekt negativ në mikrobimën e foshnjës së palindur, si dhe në mikrobiomën e nënës. /Gazeta Shneta/