Arsyjet më të shpeshta që dërgojnë drejt pështymës së shtuar të foshnjeve pas ushqyerjes

2020-09-27 në ora 23:40

Ka shumë çështje që mund të bëhen shkak shqetësimi për një nënë të re dhe njëra prej tyre mund të jetë pjesa kur fëmija juaj pështyn sekrecioni salivar të bardhë.

Njihet shpesh si ‘qumështi i pështymës së foshnjës’ pasi që duket tamam si qumështi i gjirit ose formulas që ushqeni fëmijën tuaj shkruan FirstCryParenting, përcjell Gazeta Shneta.

Sidoqoftë, qumështi i pështymës që del menjëherë pasi të ushqehet foshnja, është i përzierë me acidet e stomakut dhe duket më i dendur ose më i zbehtë se ngjyra e bardhë.

Gjithashtu, nëse foshnja ushqehet vetëm nga qumështi i gjirit ose nga formula, pështyma e ngjeshur ka të ngjarë të ketë nuancë të bardhë.

Sidoqoftë, pështyma e kuqe mund të tregojë praninë e gjakut, dhe pështyma jeshile ose e verdhë mund të tregojnë praninë e tëmthit ose gëlbazës, dhe nëse vërehet ndonjë pështymë të tillë me ngjyra jonormale, duhet të raportohet tek mjeku!

Këtu janë disa arsye pse foshnjat lëngëzojnë ose lirojnë pështymë:

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatëzanisë KLIKO KËTU.

Për shkak të refluksit acidik

Refluksi i acidit dihet të jetë një gjendje e dhimbshme në të cilën acidi nga stomaku udhëton deri në fyt.

Kjo gjendje është shumë e zakonshme dhe mund të çojë një fëmijë në hedhjen e qumështit të konsumuar.

Për shkak të sistemeve të pazhvilluara të tretjes

Një nga arsyet më të zakonshme për këtë gjendje është dhe një sistemi tretës i pazhvilluar mirë.

Sidoqoftë, ndërsa bebet rriten tretja e tyre bëhet më e mirë dhe ata pushojnë së pështyri.

Në disa raste, foshnjat mund të pështyjnë për shkak të çështjeve të tretjes si intoleranca ndaj laktozës, reagimi alergjik ndaj formulës ose qumështit të lopës ose dhe alergjitë e proteinave të qumështit.

Për shkak të stenozës pilorike

Kjo është një nga kushtet e rralla që mund të prekë foshnjat e reja në të cilat stomaku është i ngushtë dhe bëhet e vështirë për ushqimin të udhëtojë në zorrë.

Kjo gjendje mund të jetë një nga arsyet e humbjes së pashpjegueshme të peshës së foshnjës suaj dhe trajtimi i kësaj gjendje zakonisht kërkon ndërhyrje kirurgjikale. /Gazeta Shneta/