BE mund të miratojë vaksinën kundër variantit Omicron në 3-4 muaj e ardhshëm, nëse paraqitet një nevojë e tillë

2021-11-30 në ora 20:18

Rregullatori i barnave i BE-së, njoftoi këtë të martë se mund të miratojë vaksinat e përshtatura për të synuar variantin Omicron të koronavirusit brenda tre deri në katër muaj nëse është e nevojshme, por që vaksinat ekzistuese do të vazhdojnë të ofrojnë mbrojtje.

Duke folur në Parlamentin Evropian, drejtoresha ekzekutive e Agjencisë Evropiane të Barnave (EMA), Emer Cooke tha se nuk dihej nëse kompanitë e vaksinave do të duhej të ndryshonin diçka në lidhje me vaksinat e tyre për të rritur mbrojtjen kundër Omicron, por EMA po përgatitej për këtë mundësi.

“Nëse do të kishte nevojë për të ndryshuar vaksinat ekzistuese, ne mund të ishim në gjendje t’i kishim ato të miratuara brenda tre deri në katër muaj”, tha ajo.

“Kompanitë që përshtatin formulimet e tyre për të përfshirë sekuencën e re (…) më pas do të duhet të tregojnë se sistemi i prodhimit funksionon, dhe më pas do të duhet të bëjnë disa prova klinike për të përcaktuar se kjo në fakt funksionon në praktikë.”

EMA sqaroi në një deklaratë të veçantë se rishikimi do të fillojë kur kompanitë të vendosin se duhet të ndryshojnë vaksinën dhe të fillojnë punën për këtë.

“Ne presim të marrim paketa (të dhëna) më të vogla që do të reduktonin kohën e vlerësimit,” tha EMA, bazuar në udhëzimet në fuqi që nga shkurti për çdo përmirësim të vaksinës specifike të variantit.

Drejtori i Përgjithshëm i prodhuesit të barnave Moderna, kishte ndezur kambanat e reja të alarmit në tregjet financiare të marten, duke paralajmëruar se vaksinat ekzistuese nuk kishin gjasa të ishin aq efektive kundër variantit Omicron, i zbuluar për herë të parë në Afrikën Jugore, ashtu siç kanë qenë kundër Delta-së.

Dyzet e dy raste të variantit të COVID-19, Omicron janë konfirmuar në dhjetë vende të Bashkimit Evropian, tha të martën kreu i agjencisë së shëndetit publik të BE-së. / Gazeta Shneta/