Bllokimi i kanaleve të mitrës dhe trajtimi i tyre, intervistë me gjinekologen Trina Nushi

2021-07-24 në ora 16:19

Bllokimi i kanaleve të mitrës që ndryshe njihen si kanalet e Fallopit, mund të pengojë arritjen e vezores deri tek mitra dhe duke shkaktuar kështu pamundësinë për të mbetur shtatzënë.

Dr. Trina Nushi, specialiste e obstetrikës dhe gjinekologjisë në Spitalin Lindja, tregon edhe arsyet pse bllokohen tubat. “Tubat uterine apo kanalet Fallotit janë organe çifte, të cilat luajnë një rol shumë të rëndësishëm në organizmin e femrës! Sidomos gjatë periudhës së planifikimit familjar. Roli i tyre kryesor qëndron në arritjen e shtatzënisë pasi shërbejnë si urë lidhëse mes vezores dhe mitrës. Kanalet duhet të jenë të hapura dhe funksionale!”, shpjegon doktoresha në një bisedë për Gazetën Shneta.

Ajo shton tutje se bllokimi i kanaleve të mitres mund të ndodh gjatë periudhës reproduktive të femrës:

– pas ndonjë operacioni të kaluar gjatë jetës si psh operacionet e zorrës qore, lindjet me prerje cezariane

⁃ në rast të ndonjë sëmundje kronike të kaluar gjate jetës si psh TBC, sëmundje kronike të zorrëve

⁃ infeksionet e shumta vaginale etj .

⁃ Patologjitë më të shpeshta të tubave mund të jenë: 1. tubat e zgjeruara ( të mbushura me ujë ose qelb)

⁃ 2.tubat e bllokuara apo të mbyllura!

⁃ 3.tubat jofunksionale , që nënkuptojnë: ciliet (qimet e tubave) të cilat gjinden në pjesën e mbrendshëm të tubave, të mos funksionojnë. E ashtuquajtura Syndroma e Kartagenerit.

Doktoresha Nushi ka treguar edhe simptomat dhe metodat se si bëhet diagnostkimi dhe trajtimi në Spitalin Lindja.

⁃ mund te jene asimtomatik dhe te zbulohen vetem atehere kur cifti deshiron  te kete nje shtatzeni ose

⁃ me simptoma me te shpeshta si psh sekret te shtuar te vaginal dhe dhimbje te lehta ne fund te barkut

⁃ Semundjet e kanaleve uterine me se shpeshti i atakon femrat e përiudhes reproduktive prej adoleshences e deri ne menopauze .

Diagnostifikimi i kesaj semundje ne Spitalin Lindja kryesisht behet

⁃ me HSG ( histërosalpingografi)

⁃ Ndersa , mjekimi bazohet pas izolimit te shkaktarit

⁃ ne rastet e semundjeve kronike ( TBC, semundjet kronike te zorreve , gjendje pas operacioneve te ndryshme – Ne spitalin Lindja behet Lapaskopia dhe hapja e kanalave

⁃ Ne raste te ndonje infeksioni bakterial : mjekimi me antibiotik

⁃ Evitimi i kesaj semundje – behet me kontrollat e rregullta te gjinekologu dhe zgjedhja e klinikes se duhur .

Këshilla e doktoreshës për gratë:

⁃ mos neglizhoni ne raste se keni sekret ne sasi ne te shtuar ,

⁃ ne rast se tentoni per shtatzeni , por nuk arini shtatzenine brenda nje viti . Mos hezitoni te lajmeroheni te gjinekologu. /Gazeta Shneta/

https://www.facebook.com/SpitaliLindja