Çdo gjë që ju duhet të dini rreth hepatitit C

2020-10-30 në ora 20:32

Hepatiti C është një sëmundje ngjitëse e mëlçisë virale. Kjo është sëmundja më e zakonshme në Shtetet e Bashkuara dhe shumica e njerëzve me hepatit C nuk e kuptojnë se e kanë atë. Sëmundja përhapet përmes kontaktit të gjakut me gjak ose nëpërmjet përdorimit të ilaçeve injektuese. Ka imunizime kundër hepatitit A dhe B, por jo C. Për ta parandaluar infeksionin, është e nevojshme të shmanget ekspozimi ndaj virusit të hepatitit C.

Nëse virusi nuk është i qartë brenda gjashtë muajve, infeksioni bëhet kronik dhe vetëm i shërueshëm me ilaçe. Hepatiti C mund të rezultojë në dhëmbëza, cirrozë, kancer të mëlçisë dhe në disa raste edhe me vdekje. Megjithatë, ka medikamente të reja që mund të shërojnë infeksionin kronik të hepatitit C.

Faktet mbi Hepatitin C

Hepatiti C është një lloj i infeksionit të mëlçisë virale dhe mund të ndodhë si akut ose kronik.

Hepatiti C mund të shkaktojë parehati të barkut, vjellje, lodhje dhe ethe. Hepatiti C kronik mund të shkaktoj dhimbje në dhëmb, dhimbje në mëlçi dhe kancer të mëlçisë.

Hepatiti C është sëmundja më e zakonshme në Shtetet e Bashkuara dhe kryesisht transferohet nga përdorimi intravenoz i drogës. Seksi i pambrojtur dhe kontakti me gjakun e infektuar gjithashtu mund të përhapin Hepatitin C.

Hepatiti C është e parandalueshme përmes seksit të sigurtë dhe duke shmangur barërat e injektueshme./GazetaShneta/