Çfarë duhet të dini për shanset tuaja për të mbetur shtatzënë nëse jeni mbi 35 vjeç

2022-07-06 në ora 13:45

Mirë se vini në klubin 35 plus! Ju nuk do të jeni e vetmja në maternitetin në fund të të 30-tave ose të 40-tave.

Me rritjen e nivelit të lindjeve për gratë 35 vjeç e sipër, nuk ka pasur kurrë një kohë më popullore – ose më të sigurt për të mbetur shtatzënë në çdo moshë, shkruan burimi What to Expect përcjell Gazeta Shneta.

Ndonëse mund t’ju duhet pak më shumë për të mbetur shtatzënë nëse jeni 35 vjeç ose më shumë, koha mesatare e shtatzënisë është ende e lartë.

Gratë nën 25 vjeç kanë një shans 25 për qind për të mbetur shtatzënë për cikël, krahasuar me 15 për qind në mesin e grave të moshës 35 deri në 39 vjeç (norma bie në 5 për qind deri në moshën 40 vjeçe).

Sigurohuni që të ndërmerrni disa hapa të rëndësishëm për të rritur shanset tuaja për të mbetur shtatzënë:

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

– Bëni një takim para konceptimit me ofruesin e kujdesit shëndetësor për t’u siguruar që gjithçka është mirë.

– Njihni ciklin tuaj, në mënyrë që të dini se kur të përfitoni nga mundësitë për të pasur fëmijë.

– Qëndroni të shëndetshëm duke ngrënë mirë, duke fjetur mjaftueshëm, duke ushtruar rregullisht dhe duke marrë një vitaminë prenatale.

– Nëse përpiqeni për më shumë se gjashtë muaj pa sukses, kërkoni këshilla nga mjeku juaj. Edhe nëse zbulohet një problem i fertilitetit, ka ende një shans të shkëlqyeshëm që të zgjidhet në mënyrë që të mund të mbeteni shtatzënë.

Pasi të mbeteni shtatzënë, mjeku juaj do t’ju monitorojë nga afër për probleme të zakonshme, lehtësisht të trajtueshme të lidhura me shtatzëninë, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut dhe diabetin gestacional (që ndodh pak më shpesh tek nënat e ardhshme) dhe do t’ju ofrojë një sërë testesh prenatale për të kontrolluar shëndetin e foshnjës tuaj.

Jini të sigurt, duke pasur parasysh zakonet e shëndetshme dhe kujdesin e duhur mjekësor, gratë mbi 35 vjeç kanë shtatzëni të lehta e të shëndetshme si dhe lindje të qetë. /Gazeta Shneta/