Çfarë fshehet pas fjetjes me sy të hapur të bebes suaj

2018-07-22 në ora 20:21

Fjetja me sy të hapur – që quhet ‘Lagofthtalmet’ në fjalorin mjekësor – është e padëmshme, mjaft e zakonshme tek foshnjat dhe nuk tregon se fëmija juaj ka një problem gjumi.

Askush nuk e di saktësisht pse disa foshnja flenë me sy hapur. Por mund të ketë diçka të bëjë me shpenzimin e më shumë kohës në gjumin REM.

“Fjetja me sy të hapur ndodh gjatë REM, e cila është një cikël më aktiv i gjumit”, shpjegon pediatri Levy. “Fëmijët shpenzojnë më shumë kohë në gjumin REM se sa të rriturit, rreth 50 për qind të kohës së tyre totale të gjumit”.

Nëse “fjetja e zombies” e fëmijës tuaj ju shqetëson, hidhni lehtë qepallat e tij dhe ato mbyllen lehtësisht, transmeton Gazeta Shneta.

Konsultohuni me mjekun e fëmijës nëse fëmija juaj fle me sytë e hapur për shumë orë në një kohë ose nëse sytë e tij duken të thatë ose të irrituar. Në raste shumë të rralla, keqformimi i qepallave mund t’i pengojë ata të mbyllen normalisht.

Rastësisht, ka disa dëshmi se kjo është e trashëguar. Nëse vini re se fëmija juaj është duke fjetur me një shikim të qelqtë, pyetni partnerin tuaj nëse flini ndonjëherë me sy të hapur./Gazeta Shneta/