Cikli i hershëm menstrual gjatë shtatzënisë nënkupton…

2017-05-20 në ora 18:15

Diabeti prek një numër të konsiderueshëm të nënave. Ende nuk dihet se çfarë shkakton sëmundja, por kërkimet e reja sugjerojnë se mosha në të cilën një grua ka përjetuar ciklin menstrual të parë mund të luajë një rol.

Një studim i ri lidhet me ciklin menstrual së një moshe të parakohshme në zhvillimin e diabetit të gestacionit më vonë në jetë, transmeton Gazeta Shneta.

Gjatë shtatzënisë, disa gra që kurrë nuk kanë pasur diabet, apo edhe prediabet, para shtatzënisë fillojnë të zhvillojnë sheqer gjaku të lartë. Kjo gjendje quhet diabet gestational (GD) dhe fillon kur trupi i nënës nuk mund të prodhojë ose të përdorë insulinë të mjaftueshme për të transformuar sheqerin në energji.

Sipas një raporti të vitit 2014 nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), në vitin 2010 GD thuhet se preku mbi 9 përqind të grave që lanë atë vit. Gjendja zakonisht ndikon nënën në fazat e vonshme të shtatzënisë së saj, pasi fëmija është zhvilluar plotësisht. Për këtë arsye, nuk shkakton defekte të lindjes ose probleme të tjera zhvillimore në fetus.

Megjithatë, GD e patrajtuar mund të rrisë nivelin e sheqerit në gjak në foshnjë dhe ta detyrojë fëmijën të prodhojë më shumë insulinë për të përpunuar glukozën. Rezultati është shpesh macrosomia e fetusit, ose një foshnje mbipeshë, e cila mund ta vendosë të porsalindurin në rrezik të obezitetit ose diabetit të tipit 2 më vonë në jetë.

Nuk dihet ende se çfarë shkakton GD, por hulumtimet e reja – botuar në Gazetën Amerikane të Epidemiologjisë – mund të kenë gjetur një lidhje midis moshës në të cilën një grua arrin ciklin menstrual të parë dhe rrezikun e zhvillimit të GD.

Studimi u krye nga studiues në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Queenslandit në Australi./Gazeta Shneta/