Cila është pesha që konsiderohet mbipeshë gjatë shtatzënisë?

2017-05-16 në ora 15:04

Shume gra pyesin per peshen e tyre edhe para se te ngelin shtatzene. Nese jeni me mbipeshe kur provoni te mbarsoheni ju mund te demtoni fertilitetin tuaj dhe veni veten ne rrezik te shume komplikimeve shendetsore nese ngeleni shtatzene. E nese edhe partneri juaj eshte me mbipeshe ai mund te ket numer te vogel te spermadozoideve dhe keshtu shancat per ty qe te ngeleni shtatzene jane edhe me te vogla.

Per te pare nese jeni me mbipeshe perdor keto mjet online te matjes se indeksit te mases trupore ketu http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm. Duke futur gjatesin dhe peshen tuaj qe keni ju do te keni mundesi te percaktoni nese jeni me pesh normale, apo duhet te humbni peshe ne menyre qe te ngeleni shtatzene. Nese IMT (Indeksi Mases Trupore) tuaj eshte 10 deri 13kg, kjo do te thote se ju jeni me mbipeshe. E nese IMT i juaj eshte mbi 13.5 ju konsideroheni person me mbipeshe te tepert (person i dhjamosur).

Mjeket rekomandojne qe grate me mbipeshe te cilat kane probleme te mbarsohen duhet te humbin se paku 5 deri 10% te peshes se tyre trupore. Kjo mund te eleiminoj shume raste te jofertilitetit (shterpesise) por prape nuk do te thote se shtatzenia juaj do te jet e shendetshme. Grate shtatzena te cilat jane me mbipeshe mund te perballen me komplikime sikur diabeti, shtypja e larte e gjakut dhe rritje te rrezikut per gjendjet sikur preeclampsia (gjendje abnormale e shtatzanis qe karakterizohet me hipertension dhe mbajtje te lengjeve dhe albuminuria), apo ndoshta edhe defekte ne lindje apo vdekjen e foshnjes. Perveq tjerave nese jeni me mbipeshe dhe ngeleni shtatzene rreziku juaj per deshtim te shtatzenis eshte akoma me i madhe gjera e gjat shtatzanis tuaj.

Nese jeni me mbipeshe dhe kani provuar te ngeleni shtatzene por pa suskes edhe tretmanet e fertilitetit ndoshta nuk mund te ju ndihmojne. Studimet tregojne se grate me mbipeshe qe nderhyjne fertilizimin vitro kane perqindje me te ulet te suksesit se sa ato gra me peshe normale trupre.

Eshte kogja e veshtire te humbesh peshe edhe nese te duhet te humbesh 5 kile apo 30. Fillo me zvoglimin e sasis te kalorive qe merr dhe mbush dieten tuaj me fruta dhe perime te fresketa, mishe pa dhjame dhe produkte nga drithi plote. Shmang ushqimet e yndyrshme dhe me sheqer dhe mbaj nje ditar per te pare numrin e kalorive qe po merr gjate seciles dite.

Ushtrimet jane gjithashtu te domosdoshme per te humbur peshe por fillo ngadal qe te shmangesh ndonje lendim te mundshem. Nese nuk je ne gjendje te ushtrosh per kohe te gjate fillo me ecje ne lagjen tuaj dhe gradualisht shto ushtrimet ashtu si mundesh. Per rezultate te mira ju duhet te ushtroni se paku 30 minuta ne dite. E nese edhe partneri juaj eshte me mbipeshe te ushtroni se bashku mund te jet shume motivuese se sa do te ishte nese e beni vet. Keshtuqe nxjerr bashkshortin nga shtrati dhe ushtroni bashke. Konsutlohu me mjekun para se te zgjedhni nje plan per humbje te peshes pasiqe ai apo ajo mund te te ofrojne keshilla per programet e sigurta dhe te shendetshme te ushtrimeve./Gazeta Shneta/