Cilat veprime të nënës e rrezikojnë beben në shtatzëni

2017-05-20 në ora 08:25

Ndërsa mbani brenda trupit tuaj një bebe duhet të tregoni kujdesin maksimal duke evituar edhe disa veprime të caktuara.

Në çdo moment duhet t’i bëni gjërat në mënyrën e duhur pasi muajt e parë janë tepër delikatë. Pra trimestri i parë nuk duhet të konsiderohet si një periudhë e lehtë për t’u kaluar.

Duke qënë kështu gruaja duhet të mos kryerjë disa veprime të caktuara në mënyrë që të mos e rrezikojë fëmijën.

Cilat janë këto veprime?

• Mos e stërmundoni veten me punë, qoftë në karrierën tuaj qoftë në shtëpi. Disa lëvizje janë totalisht për t’u evituar në shtatzani.

• Qëndroni larg substancave helmuese, alkoolit dhe duhanit. Edhe tymi pasiv është shumë i rrezikshëm sepse mund të shkojë tek fetusi nëpërmjet frymëmarrjes.

• Evitoni tensionet e mëdha emocionale që e acarojnë sistemin tuaj nervor dhe ndikojnë në rritjen e fetusit.

• Mos vishni rroba shumë të ngushta sidomos në zonën e barkut.

• Nuk duhet të konsumoni medikamente pa folur më parë me mjekun.

• Mos e teproni me aktivitetin fizik. Sportet tepër intensive nuk duhet të praktikohen.

• Mos bëni dush me ujë të nxehtë sepse mund të zgjerohen enët e gjakut dhe të ulet tensioni duke shkaktuar edhe gjendje të fikti.

• Mos e teproni me aplikimin e vajrave dhe kremrave në lëkurë. I përdorni në sasinë normale ndryshe mund të shkaktojë alergji në zonën e lëkurës.

Një kujdes të madh duhet të bëni edhe me ushqimin tuaj! /pernenat