Cilët janë faktorët që mund të rrisin mundësinë tuaj për të patur binjakë ose shtatzëni të shumëfishta

2019-12-05 në ora 09:54

I gjithë ky material, merr kahje studimi dhe meta – analizës së 7 faktorëve të cilët mendohet të jenë si shkak i mundësisë për të patur binjakë ose shtatzëni të shumëfishta.

Këtu përfshihen:

1) Historia e familjes suaj

Historia e të dy prindërve ka qenë gjithëmonë temë diskutimi për predisponueshmërinë që nëna të ketë shtatzëni të dyfishtë transmeton Gazeta Shneta.

“Kjo është e gjitha për gruan, sepse ju jeni ato që prodhojnë vezët, kështu që nëse ju ose nënat e juaja janë binjakë, ose ndoshta motra juaj ka shtatzëni të shumëfishta, atëherë do të keni më shumë mundësi të keni më shumë se një foshnjë”, thotë David shkruan Motherandbaby.

2) Mënyra e jetesës

Gratë që kanë një dietë me yndyrë të ulët, sidomos veganët dhe vegjetarianët, kanë më pak gjasa që të kenë shtatzëni të shumëfisha se sa dikush që shkon për “të gjithë qumështin dhe futet për të marr biftek çdo të premte”.

Shkaqet e mundshme të kësaj janë ndryshimet në nivelin hormonal tek njerëzit me këto dieta të ndryshme.

Për të mësuar më shumë për komplikimet në shtatzëni Klikoni KËTU.

3) Largimi i pilulave kundër shtatzënisë

Ekziston gjithashtu një ide se nëse bie shtatzënë menjëherë pasi ju keni larguar pilulat ose kontraceptivët oralë, ju keni më shumë gjasa të mbeteni shtatzënë me binjakë. Sa e vështirë mund të jetë ose të pranohet kjo ide, por prapa kësaj teorie është se për ciklet e para ose gjendjes “pas daljes së pilulës”, trupi juaj kalon nëpër një fazë rregulluese hormonale dhe më shumë vezë mund të lirohen gjatë kësaj periudhe.

4) Numri i fëmijëve që keni

Shanset janë se ky është vetëm një rast i mosmarrëveshjeve – por hulumtimi sugjeron se sa më shumë fëmijë që keni pasur para shtatzënise aktuale, aq më shumë ka gjasa që në një fazë të krijoni shtatzëni të shumëfishte. Shanset tuaja për konceptimin e binjakeve gjithashtu mendohet të jenë më të larta nëse keni tashmë binjakë.

5) Dhe ju jeni nga, – (prejardhja)

Evropa Perëndimore përflitet për statistikën se rreth një në 60 shtatzënitë përfundojnë me binjakë, ndërsa ato janë shumë më të rralla në Azinë Jug-Lindore. Ndërkohë, në Nigeri, binjakët përbëjnë një në çdo 20 apo 30 shtatzëni!

6) Mosha e nënës

Binjakët dhe tripletat natyralisht të konceptuara janë më të zakonshme tek gratë në vitet ’30 dhe ’40-tat.

“Kjo ka të bëjë me mënyrën e funksionimit të vezoreve dhe mënyrën e ndryshimit të funksionit të tyre me moshën, kështu që ju mund të lëshoni më shumë se një vezë çdo muaj”, thotë David.

7) Trajtimi i fertilitetit

Një nga shanset më të mëdha që mund të rritisin gjasat për të pasur më shumë se një fëmijë është të kesh trajtim të fertilitetit, siç është IVF.

“Kur IVF filloi të ishte vërtet efektive në Shtetet e Bashkuara gjatë viteve 1970 dhe 1980, lindjet binjake u dyfishuan,” thotë David. “Është e mundur që trupit tuaj t’u jepet ilaçe për ta stimuluar atë të ovulojë dhe të prodhojë vezë”./Gazeta Shneta/