COVID-19: Çfarë dimë për variantin Mu dhe nëse do të ketë aftësi të përhapet gjerësisht

2021-09-13 në ora 12:31

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) i ka shtuar një variant tjetër COVID-19, listës së varianteve të interesit (VOI) i ashtuquajturi varianti Mu.

Ekspertët thonë se ndryshimet gjenetike në këtë variant mund ta bëjnë atë më infektiv dhe të aftë për të shmangur mbrojtjen e dhënë nga vaksinimi shkruan Healthline përcjell Gazeta Shneta.

OBSH shtoi variantin Mu në listën e mutacioneve të pësuar nga virusi korona në fund të muajit gusht.

Varianti Mu, i njohur gjithashtu si B.1.621, u identifikua për herë të parë në Kolumbi në muajin janar, por tani gjendet në mbi 40 vende të botës.

“Që nga identifikimi i tij i parë në Kolumbi në janar të vitit 2021, ka pasur disa raporte sporadike të rasteve të variantit Mu dhe disa shpërthime më të mëdha që janë raportuar nga vende të tjera në Amerikën e Jugut dhe në Evropë,” njofton OBSH-ja.

Sipas Outbreak.info, një bazë e të dhënash e operuar nga Scripps Research, Shtetet e Bashkuara kanë identifikuar më shumë se 2,000 raste të variantit Mu me pothuajse 400 sosh në Kaliforni dhe afërsisht gjysmën e kësaj shume në Nju Jork.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), vlerësojnë se 0.1 përqind e rasteve të COVID-19 në Shtetet e Bashkuara janë nga varianti Mu. Megjithatë, ai numër mund të rritet shpejt nëse është më infektiv, i ngjashëm me atë se si varianti Delta u përhap.

Të gjithë viruset, përfshirë SARS-CoV-2, evoluojnë me kalimin e kohës përmes mutacioneve që ndodhin gjatë replikimit,” tha për Healthline, Dr. Hannah Newman, drejtoreshë e Epidemiologjisë në Lenox Hill Hospital në New York.

“Shumica e ndryshimeve janë të parëndësishme për transmetueshmërinë dhe virulencën e vetë virusit,” shpjegoi ajo. “Sidoqoftë, ndonjëherë këto ndryshime do të ndikojnë në ashpërsinë e sëmundjes, sa lehtë përhapet ajo dhe mbrojtjen nga vaksina.”

Megjithëse është e mundur që njerëzit e vaksinuar gjithashtu të transmetojnë koronavirusin, njerëzit e pavaksinuar kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundjen dhe të kenë simptoma serioze.

“Virusi ka nevojë për një mikpritës të gjallë. Ai nikoqir ndodh të jetë qenie njerëzore. Nëse mund ta eliminojmë atë nikoqir nga marrja e atij virusi, zakonisht me vaksinim, atëherë mund të minimizojmë ndikimin e plotë të asaj që do të jenë mutacionet”. /Gazeta Shneta/