Grupet mjekësore paralajmërojnë kundër përdorimit të Ivermectin për të trajtuar COVID-19

2021-09-13 në ora 12:55

Grupe të shumta shëndetësore po paralajmërojnë mjekët që të mos i trajtojnë pacientët me COVID-19 me barin ivermectin.

Bari antiparazitik është miratuar për të trajtuar kushte të caktuara te njerëzit, por përdoret gjithashtu si bari veterinar për kafshët e mëdha, shkruan Healthline përcjell Gazeta Shneta.

Paralajmërimi është i ngjashëm me deklaratat nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), Institutet Kombëtare të Shëndetit, dhe madje edhe vetë prodhuesi i barnave, kompania Merck.

Ekspertët e shëndetit theksojnë se vaksinat dhe trajtimet e provuara, të tilla si antitrupat monoklonalë, janë deri tani opsionet më të mira dhe më të sigurta, të disponueshme për të parandaluar dhe trajtuar COVID-19.

Keqpërdorimi i formulës veterinare të ivermectin mund të çojë në efekte anësore serioze neurologjike dhe madje edhe vdekje.

Grupet kryesore mjekësore po paralajmërojnë mjekët që të mos i trajtojnë pacientët me COVID-19 me barin ivermectin.

Ky bari është bërë kryefjalë pasi postimet në mediat sociale dhe të famshëm e kanë shtyrë ivermectin si një trajtim për COVID-19, pavarësisht nga asnjë provë që do të ndihmonte në trajtimin e sëmundjes.

Në Misisipi, autoritetet thanë se njerëzit që merrnin një formë veterinare të ivermectinës çuan në një rritje të thirrjeve në qendrën e kontrollit të helmit.

Departameni i Shëndetit të Misisipit, paralajmëroi se bari Ivermectinës është “mjaft i përqendruar për kafshët e mëdha” dhe mund të jenë shumë toksik kur përdoret për njerëzit.

Shoqata Mjekësore Amerikane (AMA), lëshoi ​​një deklaratë të përbashkët këtë muaj me Shoqatën Amerikane të Farmacistëve (APhA) dhe Shoqërinë Amerikane të Farmacistëve të Sistemit Shëndetësor (ASHP) “duke kundërshtuar fuqishëm” përdorimin e ivermectin për të trajtuar COVID-19.

“Ne jemi të alarmuar nga raportet se përshkrimi ambulantor dhe dhënia e ivermectinës janë rritur 24 herë që para pandemisë dhe janë rritur në mënyrë eksponenciale gjatë muajve të fundit. Si e tillë, ne po bëjmë thirrje për përfundimin e menjëhershëm të përshkrimit, shpërndarjes dhe përdorimit të ivermectin për parandalimin dhe trajtimin e COVID-19 jashtë një prove klinike,” thuhet në deklaratë.

Grupet shëndetësore “i nxisin” njerëzit të vaksinohen. Ata theksojnë se mënyrat më efektive për të kufizuar transmetimin e COVID-19 janë vaksinimi, mbajtja e maskës, qëndrimi të paktën 6 metra (2 metra) nga njerëzit e tjerë në vende publike, larja e shpeshtë e duarve dhe shmangia e turmave të mëdha të njerëzve.

Në anën tjetër, prodhuesit e bari ivermectin, kompania Merck, tha se shkencëtarët e grupit vazhdojnë të shqyrtojnë gjetjet e të gjitha studimeve të disponueshme dhe në zhvillim të ivermectin për trajtimin e COVID-19 për çdo dëshmi të efikasitetit dhe sigurisë.

Sipas kompanisë Merck, është e rëndësishme të theksohet se deri më sot, analiza e tyre ka identifikuar:

– asnjë bazë shkencore për një efekt terapeutik të mundshëm kundër COVID-19 nga studimet paraklinike;

– asnjë dëshmi domethënëse për aktivitetin klinik ose efikasitetin klinik tek njerëzit me COVID-19;

– një mungesë shqetësuese e të dhënave të sigurisë në shumicën e studimeve.

“Ne nuk besojmë se të dhënat në dispozicion mbështesin sigurinë dhe efikasitetin e ivermectin përtej dozave dhe popullatave të treguara në informacionin e përshkrimit të miratuar nga agjencia rregullatore,” përfundoi prodhuesi i barit. /Gazeta Shneta/