COVID: Rreziku i gripit në këtë vit është më i madh me mundësi të pandemisë së dyfishtë, thanë ekspertët

2021-09-14 në ora 10:00

Rastet e gripit ishin “jashtëzakonisht të ulëta” gjatë sezonit 2020-2021.

Sidoqoftë, lehtësimi i kufizimeve të COVID-19 mund të çojë në një ringjallje të rasteve shkruan Healthline përcjell Gazeta Shneta.

Kur shoqërohet me rritjen e numrit të rasteve të COVID-19, ekspertët paralajmërojnë se mund të përballemi me një pandemi të dyfishtë.

Vaksinimet do të luajnë një rol kyç në kontrollin e të dy sëmundjeve. Mbajtja e maskave, larja e duarve dhe distancimi shoqëror gjithashtu mund të luajnë një rol të rëndësishëm.

Ekspertët po paralajmërojnë se një ringjallje e gripit, e shoqëruar me rritjen e numrit të rasteve të COVID-19, mund të shkaktojë një pandemi të dyfishtë këtë vjeshtë, duke shtuar një barrë më të madhe në sistemin tonë të kujdesit shëndetësor.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), raportojnë se rastet e gripit ishin “jashtëzakonisht të ulëta” gjatë sezonit 2020-2021.

Në fakt, midis 28 shtatorit 2020 dhe 22 majit 2021, vetëm 0.2 përqind e 818.939 mostrave të testuara në laboratorët amerikanë ishin pozitivë për virusin.

Sidoqoftë, gripi ka të ngjarë të kthehet në nivelet para-pandemike këtë vit pasi shumë kufizime të COVID-19 siç janë maskat dhe distancimi shoqëror janë hequr në shumë zona.

Për më tepër, CDC raporton se ne po shohim një numër në rritje të shpejtë të rasteve të COVID-19 ndërsa përgatitemi të hyjmë në vjeshtë.

Masat e sigurisë që ngadalësojnë përhapjen e COVID-19 gjithashtu ngadalësojnë gripin.

“Për shkak se shumë prej nesh mbanin maska, praktikonin higjienë të mirë të duarve dhe distancim shoqëror, sezoni i gripit ishte i butë vitin e kaluar,” tha Dr. Karen L. Edwards nga Departamenti i Epidemiologjisë dhe Biostatistikës në Universitetin e Kalifornisë.

Në thelb, hapat që ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së COVID-19 mund të ndihmojnë gjithashtu në parandalimin e përhapjes së sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes si gripi, shpjegoi ajo.

“Unë mendoj se kjo valë do të ketë një bisht të gjatë dhe madhësia dhe forma e valës tjetër varet vërtet nga normat e vaksinimit, praktimi i maskave, distancimi shoqëror dhe evolucioni i mundshëm i mëtejshëm i virusit SARS-CoV-2,”.

Andaj, njerëzit duhet të vaksinohen si për gripin ashtu edhe për COVID-19 nëse janë në gjendje ta bëjnë këtë. Ato shkaktohen nga viruse të ndryshme, prandaj nevojitet një vaksinim i ndryshëm për secilin prej tyre u shpreh Dr. Edwards. /Gazeta Shneta/