Dëgjimi i llojit të këngës “makarena” të ndihmon të shpëtosh jetë

2018-06-02 në ora 21:27

Ekspertët thonë se dëgjimi i llojit të këngës “makarena” ndihmon në përmirësimin e cilësisë së ngjeshjeve në gjoks gjatë reanimit kardiopulmonar.

Koha e këngës, e lëshuar nga Los del Rio më 1993 në albumin e tyre “A mi gusta”, ndihmon njerëzit të mbajnë një ritëm të qëndrueshëm duke bërë teknikën e shpëtimit të jetës, ka gjetur një studim.

Studiuesit krahasuan shkallën dhe thellësinë e kompresimit të gjoksit, të kryer nga 164 nxënës në një manekin për një periudhë dy minutash – disa prej të cilëve u kërkua të këndonin “Macarena” në kokat e tyre deri sa po jepnin ndihmën e parë.

Të tjerëve iu dha një aplikacion i telefonave të menëur që bëri zhurmë në 103 rrahje në minutë, ndërsa grupit të tretë nuk iu dha asnjë udhëzim fare.

Studimi gjeti se ata në grupin La Macarena kryen gati tre të katërtat (74%) të kompresimeve me shkallën e rekomanduar midis 100 dhe 120 rrahje në minutë.

Ata që përdorin aplikacionin, dolën më mirë, duke arritur në 91% në rangun e synuar, por ishin më të ngadalshëm për të filluar kompresionin e parë.

Grupi i cili nuk kishte udhëzime të jashtme kishte një përqindje mesatare prej vetëm 24%.

Asnjë grup nuk arriti thellësinë e presionit të kërkuar prej 5 cm.

Sidoqoftë, macarena përmirësoi cilësinë e kompresionit në gjoks duke rritur përqindjen e normës adekuate, por jo thellësinë e kompresionit./Gazeta Shneta/