Dëshirat e rritura ndaj shijeve të ushqimit gjatë shtatëzanisë – pse ndodh kjo gjendje

2020-06-19 në ora 17:37

Dëshirat e shtatzanisë janë zakonisht më të fortat gjatë tremujorit të dytë dhe do të ikin pas lindjes.

Dëshirat në shtatëzani nuk janë shaka. Të paktën gjysma e grave shtatzëna përjetojnë dëshira ndaj ushqimit në një pikë të shtatëzënisë së tyre shkruan Insider.

Pavarësisht nëse është një lëvizje për kripën, të ëmblën, ose për ndonjë aromë ushqimi të këndshme ose të gjitha më sipër, dëshirat mund të jenë gati të pamundura për t’u injoruar.

Ja kur mund të prisni të përjetoni dëshirat më të forta, ato mund të jenë një shenjë paralajmëruese se diçka nuk është në rregull përcjell Gazeta Shneta.

Kur fillojnë dëshirat e shtatzënisë

“Dëshirat mund të fillojnë shumë herët në shtatzëni – përpara se një grua madje ta dijë se është shtatzënë – dhe mund të zgjasë tërë shtatëzënësinë,” thotë Erin Higgins, obstetër-gjinekolog në Klinikën Cleveland.

Ndërsa dëshirat mund të godasin në çdo pikë, ato kanë tendencë të kulmojnë në tremujorin e dytë – së bashku me kyçet e këmbëve të fryrë dhe dhimbjet e shpinës – dhe të ngadalësohen gjatë tremujorit të tretë.

Ju mund të prisni që dëshirat të bien ndjeshëm pas lindjes, Dr. thotë Higgins.

Çfarë e shkakton gjendjen e dëshirave të shtatzënisë

Ju jeni duke kaluar shumë ndryshime hormonale, psikologjike dhe fizike njëkohësisht gjatë shtatëzanisë.

Kjo e bën të vështirë të përcaktosh një shkak themelor për dëshirat e shtatzënisë.

“Dëshirat gjatë shtatzanisë nuk kuptohen shumë mirë,” thotë Dr. Higgins.

“Ato kanë të ngjarë të kenë lidhje me luhatjet hormonale dhe me siguri përfaqësojnë një lloj nevoje ushqyese, si natriumi, kalciumi ose yndyra”.

Përveç dëshirave të rregullta ushqimore, është e mundur të zhvillohen disa dëshira më të pazakonta që mund të jenë ‘flamuj të kuq’.

“Dëshirat e çuditshme për sendet joorganike, jo ushqimore mund të jenë tregues i një mangësie ushqyese,” thotë Dr. Higgins.

“Kur dëshirat çojnë në një dietë të dobët, ndërhyrja mund të jetë e nevojshme,” thotë Higgins.

Nutricionistët ndihmojnë shumë gjatë shtatëzanisë për ato që luftojnë me neveri, dëshirat e çuditshme dhe vjelljet ose nauzet”. /Gazeta Shneta/