Kur është bebja e ngopur me qumësht të gjirit, ja katër tregues të kësaj gjendje

2020-06-19 në ora 16:46

Shikoni këto katër shenja për të mësuar nëse bebja juaj e ka ‘barkun e mbushur’.

Është një nga pyetjet më të zakonshme midis nënave të reja që ushqejnë me gji se: A po merr fëmija im mjaftueshëm qumësht gjiri? Meqenëse nuk mund ta shihni në të vërtetë qumështin që trupi juaj po prodhon, është e vështirë të dini saktësisht se sa po pinë i porsalinduri shkruan Parents.

Lajmi i mire? Shumica e grave prodhojnë mjaft qumësht për të ushqyer me sukses bebet e tyre; vlerësohet se vetëm afërsisht 5 përqind deri 15 përqind e të gjitha nënave që ushqejnë me gji kanë vërtet furnizim të ulët me qumësht përcjell Gazeta Shneta.

Megjithatë, është e rëndësishme të jesh 100% e sigurt nëse ata po marrin sasinë e duhur.

Lexoni për disa shenja të sigurt se fëmija juaj po zhvillohet normalisht:

1)Ata janë duke tentuar të gëlltisin

Kur bebja juaj së pari kapet në gjoksin tuaj, ai do të thithë shpejt qumështin, pastaj vazhdohet me një lëvizje të thellë, të ngadaltë tërheqëse ndërsa gëlltitet; ju jo vetëm që mund ta ndjeni këtë lëvizje, por edhe ta shihni nofullën e tij të bjerë poshtë dhe ta dëgjoni ndërsa ai e bën këtë.

Nëse bebja juaj nuk po merr mjaftueshëm qumësht, mund ta shihni që ai thith shpejt, por nuk gëlltitet ngadalë dhe në mënyrë ritmike; ai gjithashtu mund të marrë pauza të gjata – gjatë gjidhënies ose vazhdimisht të bjerë në gjumë.

2) Ata janë të kënaqur

Nëse bebja juaj duket e kënaqur dhe e ushqyer mirë pas seancave të gjidhënies, gjithçka ka të ngjarë të shkojë mirë.

Por, një bebe që duket tepër letargjike – ose, anasjelltas, që vazhdimisht qan për ushqim – mund të mos marrë mjaft qumësht.

3) Ata mbushin pelenat e tyre

Mbushja e pelenës së bebës tuaj është një tregues i besueshëm se ai po merr mjaftueshëm qumësht.

Shumica e bebeve lagin të paktën tre – pelena në ditë në muajin e parë.

4) Ata po fitojnë peshë

Është normale që pesha e bebës tuaj të luhatet në ditët e para ose javën e parë të jetës së tyre.

Një i porsalindur mund të humbasë rreth 5-7 përqind të peshës deri në ditën e tij të tretë ose të katërt dhe të jetë plotësisht i mirë, por nëse ai ka një humbje peshe prej 10 përqind ose më shumë, mund të ketë një problem.

Ditën e 10-të, fëmija juaj duhet të kthehet në peshën e tij të lindjes.

Nëse dyshoni se nuk po keni qumësht të mjaftueshëm ose bebja juaj nuk po fiton peshë siç duhet, telefononi menjëherë mjekun tuaj.

Përndryshe, bebja juaj mund të ketë një infeksion ose një refleks të dobët gjiri që duhet të adresohet. /Gazeta Shneta/