Diagnozat e hershme të autizmit, çfarë secili prindër duhet të dijë

2017-04-13 në ora 17:27

Çrregullimi i spektrit të Autizmit (ASD) vazhdon të mbetet një mister për mjekët dhe prindërit.

Gjendja, e cila është një nga çrregullimet zhvillimore me rritje më të shpejtë në SHBA, që prek 1 në 68 fëmijë, është shënuar nga një sërë aftësish atipike shoqërore, komunikuese, sjelljeve ritualiste dhe stereotipike.

Shpeshherë sëmundja diagnostikohet në vitet parashkollore. Por a ka ndonjë mënyrë për ta identifikuar atë më herët?

Për Muajin e Ndërgjegjësimit të Autizmit, gazeta FitPregnancy pyeti ekspertët se çfarë mund të kërkojnë prindërit e interesuar dhe çfarë përparimesh shkencore po bëhen në këtë fushë, transmeton Gazeta Shneta.

Dr. Siper thoshte se sëmundja si shkak gjenetik mund të identifikohet në 15 deri 20 për qind të rasteve. Hulumtuesit vazhdojnë të gjejnë më shumë gjene të lidhura me gjendjen dhe një kombinim i faktorëve gjenetik dhe mjedisor të mundshme që shkaktojnë autizmin.

Djemtë kanë pothuajse pesë herë më shumë gjasa se vajzat të kenë autizëm, kështu që edhe gjinia luan njëfarë roli.

“Klinikët bien dakord se identifikimi i mëhershëm që shkakton ndërhyrjen e hershme në përgjithësi çon në rezultate më të mira për njerëzit me autizëm”, thoshte Dr. Fallin. /Gazeta Shneta/