A i dikton ushqyerja e nënës preferencat e ushqimit të fëmijës?

2019-05-31 në ora 11:11

Nuk ka shumë tema rreth shtatzënisë më kontradiktore sesa ajo se çfarë duhet dhe nuk duhet të hajë një nënë e re.

“Mos hani ushqime që përmbajnë djathë të butë, mish të ftohtë, akullore, sallata, vezë të papërpunuara, perime të palara … por mos u bëni merak, thjesht merreni lehtë dhe kënaquni me udhëtimin”, janë fjalët më të përmendura ndër këshillat që u drejtohen shtatzënave, transmeton GazetaShneta.

Nëna dhe fetsuinë zhvillim janë aq të lidhur ngushtë, andaj vlen të bëht pyetja intriguese nëse zgjedhjet e një gruaje për ushqim gjatë shtatëzanisë mund të ndikojnë në atë që fëmija të pëlqejë të hajë pas lindjes.

Ushqimi dhe pijet që konsumojnë zbërthehen në molekula të vogla nga stomaku dhe zorrët tona, dhe pastaj absorbohen dhe transferohen në rrjedhën tonë të gjakut. Gjatë shtatzënisë, molekulat në qarkullimin e gjakut të nënës, duke përfshirë ato që mund të prodhojnë erë, mund të kalojnë në rrjedhën e gjakut të fetusit përmes placentës dhe kordonit të kërthizës, përcjellë “Huffpost”.

Brenda mitrës, fetusi gjendet brenda qeskës amniotike që është e mbushur me lëng mukozë (lëngu amniotik). Foshnja në zhvillim është e aftë të urinojë në lëng amniotik, që do të thotë se të paktën një pjesë e molekulave të ëmbla që kanë origjinën nga nëna mund të transferohen tek foshnja nëpërmjet placentës dhe kordonit të kërthizës dhe përfundojnë në lëngun amniotik. Pasi që goshnja qëndron në këtë qeskë për dyzet javë, nuk do të ishte çudi që një fetus do të lindë me preferencat e njejta të ushqimit si e ëma.

Studimet kanë gjetur se dieta e nënës gjatë shtatzënisë mund të ndryshojë erën e lëngut amniotik në të cilin rritet një fetus. Kur fetusi gëlltit këtë lëng, receptorët e nuhatjes i ekspozohen këtyre molekulave të nuhatura. Foshnja pastaj njoftohet me këtë ejrë dhe kështu do të ketë preferencë për ushqimet me këto shije sapo të lindin. /GazetaShneta/