Disa nga arsyet pse mund ta keni ciklin menstrual dy herë brenda muajit

2019-12-02 në ora 20:29

Cikli i menstruacioneve ndodhë çdo 28 ditë, por mund të ndryshojë nga 24 në 38 ditë. Nëse një cikël menstrual është më i shkurtër, një person mund të ketë një periudhë më shumë se një herë në muaj.

Ndërsa ndryshimet e herë pas hershme në ciklin menstrual nuk janë të zakonshme, duke përjetuar shpesh dy periudha në muaj mund të tregojnë një çështje themelore, transmeton Gazeta Shneta.

Shkaktarët e mundshëm

Shkaktarët e mundshëm që mund të ndikojnë të keni dy periudha në një muaj përfshijnë:

Anomalitë

Një person herë pas here mund të ketë një cikël më të shkurtër menstrual që përfshijnë dy periudha në muaj.

Mosha e re

Ciklet e parregullta menstruale janë të zakonshme tek të rinjtë që sapo kanë filluar të kenë periudha.

Endometrioza

Endometrioza është një gjendje ku indet janë të ngjashme me indet e mitrës që rriten në zona të tjera të trupit. Endometrioza mund të shkaktojë dhimbje barku, ngërçe anormale dhe gjakderdhje të parregullt. Ndonjëherë, gjakderdhja mund të jetë aq e rëndë sa të duket sikur cikël menstrual.

Perimenopauza

Perimenopauza i referohet viteve që çojnë deri në menopauzë kur hormonet e një personi fillojnë të ndryshojnë.

Problemet me gjëndra tiroide

Tiroidet janë një rregullator i proceseve hormonale në trup. Kjo gjëndër e vogël, në formë fluture, qëndron afër fytit dhe kontrollon funksionet, të tilla si temperaturën e trupit dhe metabolizmin.

Fibromat e mitrës

Fibromat e mitrës janë rritje që ndodhin në mitër. Fibromat zakonisht nuk janë kancerogjene, por mund të shkaktojnë gjakderdhje, veçanërisht gjakderdhje të rëndë menstruale./GazetaShneta/