Ja se çfarë duhet të dini për dhimbjet e shpinës gjatë shtatzanisë

2019-12-02 në ora 20:00

Së bashku me të vjellurat, lodhjen dhe këmbët e fryera shumica e grave pësojnë dhimbje prapa në disa pika gjatë shtatzanisë. Dhimbja e shpinës e lidhur me shtatzaninë zakonisht ndikon në pjesën e poshtme të shpinës.

Sipas një hulumtimi të ri, dhimbja e shpinës prek më shumë se dy të tretat e grave gjatë shtatzanisë, transmeton Gazeta Shneta.

Shumë faktorë, përfshirë ndryshimet hormonale dhe posturale, kontribuojnë në dhimbjen e shpinës gjatë shtatzanisë. Shkaqet ndryshojnë midis grave dhe mund të varen nga fazat e shtatzanisë.

Shkaqet në tremujorin e parë

Faktorët që mund të çojnë në dhimbje në shpinë gjatë tremujorit të parë përfshijnë ndryshimet hormonale dhe stresin.

Ndryshimet hormonale

Gjatë tremujorit të parë, nivelet e profesteronit në trup rriten me shpejtësi. Nivelet e larta të këtij hormoni ndihmojnë në relaksimin e muskujve dhe ligamenteve pranë legenit, të cilat mund të ndikojnë në stabilitetin dhe shtrirjen e nyjeve.

Stresi

Megjithëse shumë e konsiderojnë shtatzaninë një ngjarje tërheqëse të jetës ajo gjithashtu prezanton burime të reja të stresit.

Shkaqet në tremujorin e dytë dhe të tretë

Gjatë tremujorit të dytë dhe të tretë, mitra vazhdon të zgjerohet pasi fetusi rritet me shpejtësi.

Kilet e fituara

Pesha që një person fiton gjatë shtatzanisë mund të kontribuojë në dhimbje të shpinës dhe nyjeve.

Ndarja e muskujve

Barku përbëhet nga dy shirita paralele të muskujve që lidhen në mes të barkut. Këta muskuj ndihmojnë në stabilizimin e shtyllës kurrizore dhe mbështetjen e shpinës. Gjatë shtatzanisë, fetusi në rritje shtrihet kundër muskujve të barkut, duke bërë që ato të shtrihen dhe në disa raste të ndahen. Ky presion mund të rezultojë në një gjendje të quajtur diastasis recti./GazetaShneta/