Edhe kjo gjë i ndodhë vaginës tuaj pas lindjes, por askush nuk ju ka treguar

2018-03-26 në ora 08:47

Kur jeni shtatzënë për herë të parë, një nga frikat tuaja më të mëdha është ajo që do të ndodhë me vaginën tuaj gjatë lindjes. Më kujtohet se ky ishte një shqetësim i madh për mua, veçanërisht pasi data ime e lindjes ishte më afër.

Por sapo të gjitha qepjet janë bërë dhe shëruar, askush nuk ju tregon për problemet e tjera që vazhdojnë për një kohë të gjatë. Për shumë gra, sapo vaginat e tyre janë shëruar fizikisht nga trauma e lindjes së fëmijës, ato janë tronditur kur kanë zbuluar se gjërat nuk janë të njëjta atje poshtë … me vajosje.

Dr Hilda Hutcherson, autore e “Mirë në shtrat”, thotë se nivelet e estrogjenit të gruas zvogëlohen gjatë dhënies së gjirit, gjë që rezulton në ndjenjen e vaginës tuaj të thatë dhe jo lubrifikuese, gjë që duhet të bëhet për seks të rehatshëm.

Në 2016, Kidspot raportoi se 83 përqind e grave vuajnë me probleme seksuale pas lindjes. Në veçanti, studimet kanë treguar një rritje të thatësisë vaginale në nënat e reja që i atribuohet ndryshimeve të hormoneve dhe ushqyerjes me gji. Kidspot foli me Amber *, një nënë e dy fëmijëve, e cila kujton se u kthye në gjinekologe të vetes katër muaj pas lindjes së fëmijës së saj të parë.

“Mendova se ai do të më kthente mbrapa shumë,” tha ajo, duke shpjeguar se ajo nuk ishte në gjendje të bënte seks pas lindjes së fëmijës së saj, ku kishte syze pas një episiotomie. Pas një ekzaminimi, gjinekologu i Amber tha se çdo gjë dukej normale.

“Shko në shtëpi, blej një lubrifikant dhe vazhdo përpjekjen,” tha ai. Amber kujton ngarendje nëpër shtëpi duke qarë me lot ndërsa bebja e saj katër muajshe bërtiste në ulësen e pasme. Gjërat përmirësohen gradualisht me kalimin e kohës, por ajo tha, “ndalimi i dhënies së gjirit gjatë një viti më vonë ishte ndërrimi më i madh i lojës”.

Ka ende disa përfitime të mëdha nga ushqyerja me gji, edhe pse ky efekti anësor shkaktoi probleme për Amberin, nuk e ndaloi atë që të ushqente me gji fëmijën e saj.

Disa nga përfitimet e gjidhënies përfshijnë:

– Përbërja ushqyese e lartë.

– Mbrojtja nga infeksionet dhe ulja e alergjive.

– Shperndarje optimale.

– Përfitimet shëndetësore të gjalla për fëmijën.

– Kontraktimi i mitrës së nënës.

– Përshtatshmëria dhe përfitimet financiare.

– Lidhja me fëmijën

Ashtu siç gjinekologu i Amberit këshilloi, një lubrifikant shpesh është i dobishëm kur lubrifikimi natyral është i pamjaftueshëm. Lubrifikimi është gjithashtu një lehtësues i madh kur bëhet fjalë për të qenurit intime përsëri pas lindjes.

Dhe mbani mend, seksi penetrues nuk është gjithmonë opcioni i vetëm. Kjo mund të jetë një kohë e mrekullueshme për një çift që të eksperimentojë dhe të konsiderojë mënyra të tjera për t’u bërë intime nëse seksi është ende i dhimbshëm. Merrni kohë për të njohur përsëri njëri-tjetrin, si prindër dhe partnerë. / Gazeta Shneta