Efektiviteti i vaksinave COVID: Merrni dozën tuaj para infektimit me sëmundjen Sars-CoV-2

2021-08-20 në ora 14:02

Një mjek në Alabama u bë u njohur me shkrimet e tij, pasi javën e kaluar shpjegonte pacientëve të tij që ishin të sëmurë rëndë me infeksion se vaksinat nuk mund t’i ndihmonin atyre pasi të kishin zhvilluar sëmundjen.

Vaksinat funksionojnë duke ndihmuar sistemin tuaj imunitar të mësojë të identifikojë dhe luftojë koronavirusin, shkruan Healthline përcjell Gazeta Shneta.

Si rezultat, vaksinat ju mbrojnë nga marrja dhe transmetimi i virusit që shkakton COVID-19.

Deri tani, me siguri keni dëgjuar për shumë gjëra të mahnitshme që vaksinat COVID-19 mund të bëjnë.

Ato ndihmojnë në ndalimin e transmetimit të virusit, i mbajnë njerëzit jashtë spitalit me raste të rënda, dhe më e rëndësishmja, ndihmojnë në shpëtimin e jetës suaj dhe të atyre përreth jush.

Por ka një gjë që vaksinat nuk mund t’ju ndihmojnë – në luftimin e COVID-19 nëse nuk e keni marr tashmë atë.

Në një histori që u bë virale javën e kaluar, Dr. Brytney Cobia iu lut ndjekësve në Facebook që të merrnin vaksinën sa më shpejt që të ishte e mundur në vazhdën e shikimeve të pacientëve të rinj në kujdes kritik të cilët nuk e kishin marr vaksinën.

Si më mbron vaksina COVID-19?

“Vaksinat funksionojnë duke ndihmuar trupin tuaj të krijojë antitrupa para një infeksioni,” tha Dr. Teresa Amato, kryetare e mjekësisë së urgjencës në Long Island Jewish Forest Hills në New York.

“Vaksina arrin gjendjen më efektive rreth 10 deri në 14 ditë pas përfundimit të injeksioneve. Ajo periudhë është kur trupi juaj rrit prodhimin e antitrupave dhe krijon disa qeliza të kujtesës për të ndihmuar në luftimin e virusit nëse jeni të ekspozuar”.

Vaksinat gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të mos sëmureni rëndë nëse zhvilloni COVID-19, sepse sistemi juaj imunitar është më i aftë të sulmojë virusin para se të përhapet ose të bëhet më serioz.

Pse vaksina nuk ndihmon në trajtimin e COVID-19?

Vaksinimet nuk janë trajtime – ato janë masa parandaluese.

“Qëllimi i të gjitha vaksinave, përfshirë vaksinat COVID, është të stimulojnë sistemin imunitar të trupit dhe përgjigjen e antitrupave nëse virusi ose bakteret hyjnë në sistemin imunitar të personit,” tha Dr. Theodore Strange, nga Universiteti Staten Island Spitali në New York.

“Vaksinat nuk janë trajtime akute të sëmundjes,” shtoi Dr. Strange. “Trupit i duhet kohë para se të krijohen përgjigja imune, përfshirë faktin se mund të nevojiten më shumë se një dozë vaksine për të arritur imunitetin”. /Gazeta Shneta/