Erëza që lufton obezitetin, gjendet në kuzhinat tuaja

2018-01-12 në ora 20:39

Piperi i zi mund të ndihmojë në luftën kundër obezitetit, sipas studimeve të reja.
Një përbërës të cilën e përmban kjo erëz, e njohur si piperonal, është zbuluar se mund të ulë ndjeshëm efektet e dëmshme të yndyrës.

Në studimin indian, minjtë që e morën këtë erz si suplement për 6 javë kishin peshë trupore më të ulët, më pak përqindje të masës dhjamore në trup, nivele më të ulëta të sheqerit në gjak dhe kocka më të forta krahasuar me kafshët që u ushqyen vetëm me ushqime të yndyrshme dhe pa piper.

Në një studim tjetër, shkencëtarët britanikë nga Kolegji Mbretëror i Londrës kanë zbuluar mutacione gjenetike të lidhura me obezitetin dhe sugjerojnë se obeziteti nuk lidhet gjithmonë me mbingopjen. Ndërsa shkencëtarët indianë mendojnë se piperonali, përbërësi që gjendet te piperi i zi, mund të neutralizojë gjendet që lidhen me të qenët mbipeshë.

Të dyja ekipet shpresojnë që gjetjet e tyre të çojnë në zhvillimin e një trajtimi të ri për obezitetin, shifrat e të cilës thuajse janë trefishuar që nga viti 1975./Gazeta Blic/