A është normale që foshnja të jashtëqitë pas çdo vakti

2019-03-03 në ora 17:29

Disa foshnje mund të bëjnë kakë  pas çdo ushqyerje  dhe disa në çdo tre ditë.  E  gjitha kjo është normale,  thonë pediatrit.

Jashtëqitja pas çdo ushqyerje  është veçanërisht e zakonshme te të sapolindurit që ushqehen me gji. Nëse një fëmijë ushqehet me gji ka një lëvizje të  zorrëve  pas gati çdo ushqyerje  gjatë javëve të para, është një shenjë e mirë , pasi  kjo do të thotë se po  merr plot  qumësht.

Lëvizjeve të zorrëve mund të ngadalësohet  në mes të 3 dhe 6 javëve, por te  disa fëmijë do të vazhdojë me modelin e tyre “kakë pas çdo ushqyerje me gji”. Disa 1-vjeçarë ende  jashtëqitin pesë herë në ditë.

Foshnjat e ushqyer   me qumësht formule kanë  më pak lëvizjeve të zorrëve se ata që  ushqehen me gji. Por është normale që edhe ata të jashtëqitin  pas çdo ushqyerje.

Në përgjithësi, në qoftë se lëvizjet  e zorrëve të  foshnjës suaj janë mjaft  të qëndrueshme dhe ai po sillet  si vetja  e tije zakonshme, jashtëqitjet e shpeshta nuk janë një shkak për shqetësim. Megjithatë, në qoftë se ka një ndryshim  të papritur në modelin e jashtëqitjes së fëmijës suaj dhe duket më i hollë apo i ujshëm, konsultohuni  me mjekun e tij. Kjo mund të jetë një shenjë  infeksioni.

Foshnjat që kanë lëvizjet  të shpeshta  të zorrëve mund të jenë më të prirur për skuqjen nga  pelenat. Ju mund të  mbuloni të pasmet e tij me një krem mbrojtës si një masë paraprake. Nëse zona nuk është e kuqe, pomada  është në rregull, por në qoftë se ka skuqje, përdorni një krem ​​pelenash  me oksid zinku.