Gjendja asimptomatike mund të ketë një rezultat shqetësues në shëndetin e përgjithshëm

2021-05-04 në ora 23:19

Ju mund të keni dëgjuar që mjeku juaj përshkruan një gjendje si asimptomatike. Termi fjalë për fjalë do të thotë mungesë e simptomave.

Për shumicën e sëmundjeve, ekziston një fazë asimptomatike kur sëmundja është e pranishme, por nuk prodhon simptoma, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Testet e depistimit përdoren për të zbuluar gjendje të ndryshme në personat që janë asimptomatik, duke lejuar monitorimin ose trajtimin e hershëm.

Fatkeqësisht, shumë prej tyre nuk kërkojnë një vlerësim të tillë kur janë në këtë gjendje, sepse nuk janë në dijeni të një arsyeje për ta bërë këtë gjë.

Një infeksion asimptomatik është ai në të cilin një bakter, virus, kërpudhat, ose parazit ka pushtuar trupin, por nuk ka shkaktuar ende ndonjë simptomë (si ethe ose kollë).

Trupi juaj mund të luftojë pushtuesin dhe ju kurrë nuk mund ta dini se ishte atje. Ose mund të zhvilloni simptoma të sëmundjes pas një faze asimptomatike.

Në varësi të patogjenit, ju mund të jeni në gjendje të përhapni mikrobet tek të tjerët edhe pse nuk keni simptoma.

Një kancer në zhvillim mund të jetë asimptomatik për një periudhë të zgjatur, duke u rritur dhe përhapur derisa të fillojë të ndikojë në një funksion të trupit dhe të prodhojë simptoma. Kushtet e tjera që mund të jenë asimptomatike gjatë të paktën një pjese të rrjedhës së tyre përfshijnë presionin e lartë të gjakut (hipertension) dhe diabetin.

Disa sëmundje kalojnë nëpër cikle të përsëritura të të qenit asimptomatike dhe më pas duke pasur një rikthim të simptomave.

Në varësi të shqetësimit, zbulimi i sëmundjes asimptomatike mund të bëhet përmes një larmie metodash testimi, të tilla si teste laboratorike ose të imazheve.

Kjo mund të bëhet për shkak të vetëdijes për faktorët e rrezikut ose ekspozimit, por disa sëmundje asimptomatike humbasin kur asnjëra nga këto nuk janë të rëndësishme për një pacient. Ata thjesht nuk e dinë se ka arsye për t’u shfaqur në laboratore për testim.

Trajtimi i një sëmundjeje që nuk ka shfaqur ende ndonjë simptomë mund të bëjë një ndryshim në shëndetin tuaj afatgjatë apo edhe mbijetesën.

Për shembull, kontrolli i hipertensionit ose diabetit mund të shtojë vite në jetën tuaj. Heqja e polipeve të gjetura gjatë një kolonoskopie depistuese mund të parandalojë zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë. /Gazeta Shneta/