Dhimbja akute mund të përcillet me këto shenja dalluese nga ajo kronike sipas ekspertëve

2021-05-04 në ora 22:33

Dhimbja akute i referohet çdo dhimbje specifike, të mprehtë, e cila ka një shfaqje të shpejtë ose dhimbje që rezulton nga një incident specifik traumatik, siç është dëmtimi i një pjese të veçantë të trupit, ose një sëmundje.

Dhimbja akute ka tendencë të jetë shumë e izoluar. Një dhimbje e tillë shfaqet shpejt, por shpesh ka një kohëzgjatje të kufizuar të përgjithshme, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Ndër të tjera një dëmtim akut është zakonisht rezultat i një ndikimi specifik ose një ngjarje traumatike që ndodh në një zonë specifike të trupit, të tilla si në një muskul, kockë ose nyje.

Ofruesit mjekësorë përdorin termin “akut” për të përshkruar simptomat, një sëmundje ose gjendje – në një nga tre mënyra të ndryshme. Ky term përdoret për të përshkruar një gjendje mjekësore kur problemi shfaqet shpejt, nëse zgjat vetëm një periudhë të shkurtër kohore, ose kombinim i të dyjave së bashku.

Pacientët shpesh mendojnë se fjala akute do të thotë e rëndë, por profesionistët nuk e përdorin termin në atë mënyrë.

Shembuj janë leukemia akute ose apendesiti akut, që të dyja duket se zhvillohen shpejt dhe sëmundja akute e frymëmarrjes e cila mund të zgjasë vetëm për një kohë të shkurtër.

Dhimbje kronike

E kundërta e dhimbjes akute është dhimbja kronike. Dhimbja kronike i referohet çdo lloj dëmtimi fizik, sëmundjeje ose gjendje që zhvillohet në një mënyrë të ngadaltë, dhe në vend që të jetë me kohëzgjatje të shkurtër dhe e fundme, është e vazhdueshme dhe e qëndrueshme, ose përsëritet vazhdimisht me kalimin e kohës. /Gazeta Shneta/