Gjërat që duhet t’i dini nëse po prisni fëmiun e parë

2019-06-18 në ora 20:07

Keni nevojë për doza të rregullta të acidit folik

Shumica e mjekëve rekomandojnë marrjen e 400mcg të acidit folik çdo ditë para se të mbeteni shtatzënë, sepse askush nuk e di kur ndodh dhe acidi folik është shumë i rëndësishëm për zhvillimin e trurit dhe palcës kurrizore të foshnjës. Megjithatë, si me të gjitha shtesat dhe medikamentet e tjera, konsultohuni me mjekun tuaj për të përcaktuar se sa duhet të merrni si sasi të tepërt të acidit folik mund të çojë në autizëm, obezitet dhe diabet në vitet e mëvonshme të fëmijës suaj.

Ju duhet të rritni kujdesin tuaj dentar

Hormonet gjatë shtatzënisë zbutsin muskujt dhe mishrat e dhëmbëve, gjë që mund t’i bëjë dhëmbët të ndjehen të lëkundur. Më shumë gjak në sistemin tuaj mund të çojë në ndjeshmëri, çamçakitje dhe gjakderdhj. Me këta faktorë në lojë, sigurohuni që të jeni tepër të zellshëm me larjen e dhëmbëve, shkoni për emërimet dentare të rregullta dhe tregoni dentistit se jeni shtatzënë kështu që ai ose ajo mund të bëjë një kontroll shtesë të plotë.

Duhet të shmagni proshutat dhe djathin e butë

Sanduiçe të djathit dhe djathi janë praktikisht jashtë menusë. Kjo mund të jetë e ndërlikuar në qoftë se jeni diku që nuk keni shumë mundësi ushqimi ose udhëtoni në një vend ku ky është ushqimi kryesor, kështuqë gjithmonë është mirë të grumbulloni disa fruta ose ushqime në çantën tuaj. Proshuta dhe djathi i paspecifikuar mund të bartin listeria, një baktere që mund të shkaktojë lindje të parakohshme, si dhe abort. Edhe nëse nuk keni pasur ndonjëherë ndonjë problem me këto ushqime, shtatzënia ju bën më të ndjeshëm për të kapur listeriosis kështu që është më mirë të shmangni ato që të jenë të sigurta.

Do të keni hundë të zëna

Është mjaft e keqe që madje edhe të flasësh herë pas here ndjeheni të pafrymë, por disa nga nënat gjithashtu përjetojnë bllokim të hundës për disa javë në krye të kësaj, falë rritjes së nivelit të hormoneve dhe gjakut që ngushtojnë anijet dhe prodhojnë më shumë prodhim të mukusit. Mjeku juaj ndoshta mund t’ju tregojë nëse keni alergji në të ftohtë, ose nëse keni rinitit të shtatzënisë dhe nëse është e fundit, spërkatjet e kripës mund të ndihmojnë ose doktori juaj mund të përshkruajë disa ilaçe./GazetaShneta/