Gjumi i bebeve në bark shkaktari kryesor i vdekjes së parakohshme

2018-02-02 në ora 07:44

Sindroma e vdekjes së parakohshme të foshnjave(SIDS) është vdekja e papritur dhe e pashpjegueshme e një foshnje që zakonisht është më i vogël se 1 vjeç.

Shumica e këtyre vdekjeve ndodhin në gjumë, por cilët janë faktorët që ndikojnë dhe cilat bebe janë më të rrezikuarat?

Shumica e vdekjeve SIDS ndodhin tek bebet 2 deri në 4 muaj, dhe rastet rriten kur është moti i ftohtë.

Ndërsa, ka më shumë djem se sa vajza që rrezikohen nga ky sindrom, transmeton Gazeta Shneta.

Por kjo mund të ndodh edhe kur nëna:

-Konsumon duhan ose drogë.

-Ka kujdes të dobët prenatal.

-Ka histori të familjes me raste të këtyre vdekjeve.

-Mbi temperatura ose duke qenë i rrethuar nga tymi i duhanit pas lindjes.

SIDS po ashtu, ka më shumë gjasa të ndodhë në mesin e foshnjave që flenë në stomak se sa ata që flenë në shpinë.

Disa studiues besojnë se gjumi në stomak mund të bllokojë rrugët e frymëmmarrjes dhe të dëmtojë atë./Gazeta Shneta/