Gratë patjetër duhet të shkojnë në deti

2019-03-10 në ora 10:28

Nëse merr shumë rreze dielli është e dëmshme, por nëse i shmang ato krejtësisht është akoma më e dëmshme. Mungesa e ekspozimit në diell shkakton ulje të dukshme në prodhimin e vitaminës D, dhe në këtë mënyrë dyfishon rrezikimin e vdekshmërisë.

Mjekët e spitalit Universitar Karoliska kanë kryer një sondazh me 30.000 femra suedeze të moshës 25-64 vjeç me lëkurë shumë të mirë të ndjekur për 20 vjet.

“Ne kemi zbuluar se vdekshmëria e herët ndodh në lidhjet që ka femra me ekspozimin në diell. Shkalla e vdekshmërisë ne mësin e atyre që shmangin krejtësisht diellin ishin rreth 2 herë më i lartëë se ato që ishin ekspozuar”-kanë thënë specialistët.

Specialistë suedeze argumentojnë pozitën e kundërt të dermatologjisë amerikane: “Është e njohur se ekspozimi në diell rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës, është thelbësore për të shmangur rrezet, të mbrojtur me filtrin tuaj dhe të qëndroni në hije sa më shumë të jetë e mundur “. Rreziku i vitaminë D si mangësi në organizmin e femrës mund të kompensohet lehtë me burime ushqimore, ushqime të fortifikuara ose shtesë që e përmbajnë atë./oranewsonline