Gratë shtatzëna duhet të hanë më shumë çokollatë, sugjerojnë shkencëtarët

2019-07-10 në ora 19:01

Duke pasur parasysh listen e gjatë të ushqimeve që grave iu është thënë për t’i shmangur gjatë shtatzanisë, duke përfshirë ushqimet e detit, djathin e butë dhe alkoolin ky lajm ka të ngjarë të mirëpritet ngrohtësisht nga nënat. Plus, shumica e grave e duan çokollatën!

Çokollata, veçanërisht çokollata e zezë përmban flavonoide. Kjo është një kompleks natyral që është i pasur me antioksidantë. Flavonoids janë pjesë polifenoli. Shumë ushqime të tilla si perimet, manaferrat, vera e kuqe dhe çaji jeshil përmbajnë flavonoide. Flavonoidet janë të njohura për uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, diabetit, kanerin dhe sëmundjet e tjera të zakonshme.

Çokollata përmban një lloj flavanolësh që është lidhur me zvogëlimin e rrezikut të problemeve kardiovaskulare dhe kolesterolin e ulët. Sa më e errët çokollata aq më shumë flavanolë ka.

Studimi i paraqitur në Shoqërinë për Mjekësinë Maternale-Fetale arriti në përfundim se të hahet çokolata çdo ditë ka efekte pozitive në rritjen dhe zhvillimin e fetusit në barkun e nënës. Kjo për shkak se flavanola në çokollatë përmirëson rrjedhjen e gjakut në trupin e nënës.

Rritja e qarkullimit të gjakut ndihmon placentën të zhvillohet dhe të funksionojë normalisht. kjo rezulton më mirë në shtatzani./GazetaShneta/