Historia e një gruaje : Shtatzënia ime heterotopike me binjakët

2019-10-09 në ora 16:39

Shtatzënia ime e parë me binjakët vëllazëror kërkoi një operacion për një shtatëzani heterotopike ektopike dhe përfundoi me një djalë të shëndetshëm. Një vit më vonë mbeta përsëri shtatzënë me binjakë identikë. Ja si ishte përvoja ime.

“Ka patjetër dy rrahje zemre atje. Ju keni binjakë!” tha mjeku im i ngazëllyer tregon ajo për Parents përcjell Gazeta Shneta.

Shpërtheu truri im për një moment… Oh Zoti im. binjakë? Dy foshnje? Njëkohësisht? Por unë kam një djalë një vjeç. Si do të menaxhoj tre fëmijë nën moshën dy vjeç. Isha e shtangur.

Besoni apo jo, kjo nuk ishte hera e parë që mbeta shtatzënë me binjakë.

Dy vjet më parë, pas dy muaj trajtimi intrauterine të pjellorisë dhe një vit prove pët të mbetur shtatzëne në formë natyrale, më në fund u mbeta shtatzënë.

Për shkak se isha duke bërë trajtim të fertilitetit, shtatzënia ime u konfirmua shumë herë përmes ultrazërit të brendshëm shumë herët.

Mjeku më kontrolloi në katër, pesë dhe gjashtë javë – çdo herë që vëzhgoja një embrion të shëndetshëm duke përparuar ashtu siç pritej.

Një ditë pas ultrazërit gjashtë javor, fillova të ndjeja goditje të dhimbshme në anën e djathtë. Asnjëherë nuk do të ndjeja diçka të tillë më parë dhe ishte shqetësuar menjëherë. Unë menjëherë thirra Obstetrin tim dhe fola me një nga infermierët e saj.

“Ejani menjëhere në spital”, tha ajo. Mjeku bëri një ultratinguj dhe pa një fëmijë të shëndetshëm me një rrahje të shëndetshme të zemrës.

“Unë e di se është e vështirë të besosh, por është vetëm një dhimbje e zakonshme e shtatzëanisë më tha ai.

Tre orë më vonë burri im u kthye në shtëpi nga puna dhe më gjeti në pozicionin e fetusit në shtratin tonë. Mezi mund të lëvizja ose të flisja për shkak të dhimbjes.

Ai më dërgoi në makinë në spital. Mjekët menjëherë më dhanë morfinë për të luftuar dhimbjen (pasi më premtuan se nuk do të lëndonte fëmijën) dhe më pas u përpoqën në mënyrë të dëshpëruar për të kuptuar se çfarë ishte e gabuar.

Pasi një radiolog kaloi 45 minuta duke bërë edhe një ultratinguj të brendshëm, u zbulua se kisha gjak brenda.

Në orën 1 të mëngjesit, unë u nxitova në operacionin urgjent për të gjetur burimin e gjakderdhjes — dhe për ta ndaluar atë.

Tri orë më vonë, u zgjova tek një burrë i egër dhe një mjek i rraskapitur. Ai ngadalë filloi të shpjegojë atë që ndodhi.

Ndërsa ai filloi operacionin, supozonte se ai do të zbulonte një kist të shpërthyer. Në vend të kësaj, ai zbuloi një embrion të dytë ngjitur në vezarin tim.

Meqenëse shtatzënia jashtë mitrës nuk është e qëndrueshme, embrioni shpërtheu, duke rezultuar në gjakderdhje të rëndë të brendshme. Diagnoza: shtatzënia heterotopike.

Pjesa më e ndërlikuar në lidhje me shtatzëninë heterotopike është sa e vështirë është të diagnostikohet. Kur gratë ankohen për dhimbje barku ose njollosje, është e lehtë të hidhet poshtë si një efekt anësor i pritshëm i shtatzënisë, veçanërisht pasi ultratinguj tregojnë një shtatzëni normale, të shëndetshme që përparon në mitër siç ishte planifikuar.

Në më shumë se gjysmën e rasteve, një diagnozë nuk ndodh deri në operacion.

Ky ndërlikim mund të jetë kërcënues për jetën, jo vetëm për nënën, por edhe për shtatzëninë e mundshme në mitër. /Gazeta Shneta/