Humbja e flokëve tek bebet: Çfarë është normale dhe çfarë jo

2019-08-20 në ora 17:21

Cdo fëmijë është i ndryshëm; ky është një fakt i mirënjohur. Dihet gjithashtu se çdo fëmijë zhvillohet ndryshe. Megjithatë, kjo na çon në dilemë nëse fëmijët tanë po zhvillohen siç duhet.

Në rrethana normale, një fëmijë në zhvillim ende mund të përballet me një numër problemesh që mund të jenë po aq të rënda sa infeksionet ose aq i ndërlikuar për të kuptuar si humbja e flokëve thotë Parenting.firstcry.

Humbja e flokëve zakonisht hidhet poshtë si një problem ‘i thjeshtë’. Fatkeqësisht, kjo është larg nga rasti.

Humbja e flokëve të një fëmije, nëse nuk është e natyrshme, mund të ndikojë tek fëmija në mënyra të shumta – veçanërisht psikologjikisht.

Ëhtë e rëndësishme të kuptoni nëse humbja e flokëve të fëmijës tuaj është normale ose nëse ka diçka tjetër që mund t’ju duhet vëmendjen tuaj transmeton Gazeta Shneta.

A është normale humbja e flokëve tek bebet?

Në gjashtë muajt e parë pas lindjes, një fëmijë do të humbasë atë që njihet si flokët e lindjes. Këto janë flokët me të cilët ka lindur një foshnje dhe këto flokë ka për qëllim të bie.

Sasi të vogla të rënies së flokëve pas kësaj periudhe gjithashtu konsiderohen normale. Ashtu si të rriturit, humbja e flokëve në një masë të vogël pritet te fëmijët.

Disa nga shkaqet kryesore të humbjes së flokëve tek fëmijët janë:

– Alopecia areata: Një shkak për rënien e flokëve mund të jetë areata alopecia tek bebet. Kjo gjendje bën që sistemi imunitar të lidhë gjëndrat e flokëve në të gjithë trupin.

Kjo mund të shkaktojë arna të lëmuara të tullacit në të gjithë kokën e bebit dhe dihet se ndikon në shpejtësinë e rritjes së flokëve.

-C’rregulimet e tiroides si hipotiroidizmi dihet se çojnë në humbje të tepruar të flokëve.

-Mangësia e gjëndrrës së hipofizës: Nëse gjëndra e hipofizës e bebit tuaj është nën-aktive mund të kenë një gjendje të quajtur hipopituitarizëm e cila është një shkak i njohur i humbjes ekstreme të flokëve.

-Dëmi fizik: Lidhja e flokëve të bebit tuaj shumë fort ose forma të tjera të dëmtimit fizik mund të çojnë në humbje të pariparueshme të flokëve.

-Infeksioni: Një variant i infeksionit të krimbit të unazës, i cili është shumë ngjitës i quajtur tinea capitis mund të shkaktojë humbje të flokëve, zgjebe, kruajtje dhe skuqje të kokës.

-Problemet e flokëve: Infeksionet me morra dhe prania e zbokthit mund të shkaktojnë rënie të flokëve./Gazeta Shneta/