Ja kur duhet të tregoni lajmin e madh që jeni shtatzënë

2018-07-28 në ora 09:10

Shumë gra vendosin të thyejnë lajmet e tyre të shtatzënisë në pjesën e mëvonshme të tremujorit të parë të tyre – qoftë tek të afërmit ose në punë.

Disa e shpallin atë menjëherë, ndërsa të tjerë presin për shumë javë deri në një muaj ose dy. Disa norma shoqërore sugjerojnë që gratë nuk duhet të lënë një aluzion deri në kohën që janë 12 javë të shtatzënisë – arsye si rreziku i abortit dhe vëmendja dhe këshilla e padëshiruar mund t’i mbajnë ata përsëri.

E pra, jo aq prapa në kohë, por mjaft kohë më parë, nuk kishte metoda të tilla si ultratinguj dhe teste të shtatëzanisë. Gratë presin të ndjejnë lëvizjen e parë të fëmijës së tyre për të përcaktuar nëse janë shtatzënë.

Lëvizjet e para të foshnjës quhen edhe  ‘ringjallje’ – kjo nuk ndodh deri në 4 muaj të shtatzënisë. Gratë nuk mbështeten në një periudhë të humbur, pasi kjo mund të nënkuptojë thjesht një cikël të parregullt, transmeton Gazeta Shneta.

Testet e shtatzënisë dhe ultrazëri erdhën vetëm në fillim dhe në mes të viteve 1900. Deri atëherë, lajmi i shtatzënisë u prish vetëm kur një grua ishte shumë e sigurtë për të.

Duhet të dihet se rreziqet e tilla varen gjithashtu nga faktorët si mosmarrëveshjet e mëparshme, komplikimet shëndetësore dhe mosha e nënës.

Ultratingulli i parë diagnostikues ndodh në mes të javëve 11-14  kur mjekët zbulojnë rrahjet e zemrës së fëmijës suaj, pas së cilës rreziku zvogëlohet ndjeshëm. Fillimi gjithmonë është frikësues.

Shumë herë në fillim nënat ndjehen të tmerruar ose përjetojnë emocione shpërthyese./Gazeta Shneta/