Ja përse këto pozicione të gjumit mund të jenë vdekjeprurëse për foshnjat

2018-07-07 në ora 06:52

Sindromi i vdekjes së papritur i foshnjave është vdekja e papritur dhe e pashpjegueshme e një foshnje nën moshën një vjeçare.

SIDS, nganjëherë i njohur si vdekje në gjumë është shkaku kryesor i vdekjes të foshnjeve deri në 1 vit. Shumica e vdekjeve të SIDS ndodhin kur foshnja është midis 1 dhe 4 muajsh. Më shumë djem sesa vajza janë viktima të këtij sindromi, dhe shumica e vdekjeve ndodhin gjatë vjeshtës, dimrit dhe muajve të hershëm të pranverës.

Një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të zvogëluar rrezikun e këtij sindromi është që të vendosni fëmijën tuaj të shëndetshëm në gjumë. Bëni këtë kur fëmija juaj është duke bërë një sy gjumë, transmeton Gazeta Shneta.

Tani mjekët dhe infermierët besojnë se më pak foshnja do të vdesin nga SIDS nëse shumica e foshnjave flenë në shpinë. Kjo video 10-minutëshe është pjesë e fushatës “Safe to Sleep”, një përpjekje për të edukuar prindërit dhe kujdestarët për mënyrat për të zvogëluar rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave.

Video tregon se si duket një mjedis i sigurt i gjumit dhe përshkruan mënyra të tjera për të zvogëluar rrezikun e SIDS dhe shkaqet e tjera të vdekjes së foshnjave në gjumë./Gazeta Shneta/