Ja përse nënat me këtë moshë priren të kenë fëmijë me Down Sindrome

2018-06-03 në ora 07:56

Njerëzit kanë njohur gjatë se ka një lidhje midis moshës së nënës dhe sindromës Doën.

Në fillim të viteve 1900, studiuesit vunë re se fëmijët me gjendjen ishin shpesh të fundit në familje të mëdha dhe erdhën pak para se një grua të përjetonte menopauzë. Në atë kohë, ata besonin se gjendja ishte një shenjë se nëna thjesht e kishte shfrytëzuar potencialin e saj riprodhues.

Dekada më vonë, një pediatër nga Franca e bëri lidhjen midis gjendjes së sindromës dhe një kromozomi shtesë që ishte i pranishëm në qelizat e lëkurës të disa prej pacientëve të tij. Ne tani kuptojmë më shumë rreth sindromës Doën, duke përfshirë edhe një shkak tjetër që mund të zhvillohet në familje dhe nuk është i lidhur me moshën e gruas në kohën që ajo konceptohet.

Studimet e fundit që përfshijnë minjtë ndihmuan të hedhin dritë mbi arsyen pse mosha e nënës luan një rol të rëndësishëm në mundësinë që një fetus të ketë trisomi 21, transmeton Gazeta Shneta.

Ka proteina të pranishme që ndihmojnë në mbajtjen e kromozomeve së bashku në qendrat e tyre. Nivelet më të ulëta të këtyre proteinave – të quajtura kohezin dhe sekurin – shkaktojnë që çiftet e kromozomeve ose fijet e mostrës të jenë më të lidhur ngushtë dhe më tej.

Hulumtuesit zbuluan se minjtë femra më të vjetra kishin sasi më të ulëta të këtyre proteinave në vezët e tyre, duke sugjeruar se si veza shkon duke u vjetruar, niveli i këtyre proteinave bie./Gazeta Shneta/