Ja se si pesticidet mund të ndikojnë në organizmin e fëmijës tuaj

2017-05-10 në ora 20:16

Në një letër të botuar në revistën ‘NeuroToxicology’, hulumtuesit në Universitetin e Kalifornisë në Shkollën e Mjekësisë në San Diego, kanë gjetur sjellje neurologjike afatshkurtra të ndryshuara në fëmijët e shoqëruar me një spekulim të pesticideve. Ky studim shqyrtoi fëmijët që nuk punonin në bujqësi, por që jetonin në komunitetet bujqësore në Ekuador.

“Gjetjet tona janë ndër të parat në fëmijët, që sugjerojnë se një periudhë përdorimi të pesticideve të frutave mund të ndikojë kalimisht në performancën neuro-sjellëse”, tha dokumenti i parë Jose R. Suarez-Lopez, Në Departamentin e Mjekësisë Familjare dhe Shëndetit Publik në UC San Diego School of Medicine shkruan, transmeton Gazeta Shneta.

“Fëmijët e ekzaminuar më herët pas korrjes së luleve shfaqën performancë më të ulët në shumicën e masave, si vëmendja, vetëkontrolli, përpunimi visuospacial (aftësia për të perceptuar dhe bashkëvepruar me botën tonë vizuale) dhe sensori motor (koordinimi i syve) krahasuar me fëmijët e ekzaminuar më vonë Në një kohë të prodhimit më të ulët të luleve dhe përdorimit të pesticideve”.

Ekspozimi i hershëm ndaj pesticideve bujqësore të përdorura zakonisht lidhet me vonesat në neuroprodhim në fëmijët, siç është çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes. Ekspozimi i pesticideve ka qenë i lidhur me ndryshimin e zhvillimit të reflekseve dhe funksionin psikomotor dhe mendor në të sapolindurit. Djemtë duken më të ndjeshëm se vajzat./Gazeta Shneta/