Java e katërt e foshnjës suaj – zhvillimi, pikat kryesore dhe kujdesi

2019-10-14 në ora 13:06

Tani, ka gati një muaj që keni lindur fëmijën tuaj të dashur dhe jeni duke u kujdesur për të. Cikli i të ushqyerit, fjetjes dhe lojërave mund të duket sikur po ndodh për kohën më të gjatë. 

Pas afro një muaji, zhvillimi i një fëmije kalon nëpër faza të shumta dhe mezi do të kujtoni kohën kur ai sapo kishte lindur. Në një moshë 4 javore rritja e bebeve zakonisht ndodh në mënyra të ndryshme. Ai do të fillojë të zbulojë gjymtyrët e tij dhe të përpiqet të kuptojë se cilat janë dhe si t’i përdorin ato shkruan parenting.firstcry, transmeton GazetaShneta.

Përgjigja e tij ndaj tingujve do të jetë edhe më e fortë se më parë dhe vendosja hapësinore do të jetë përmirësuar. Megjithëse sytë janë duke u forcuar, ata mund të përfundojnë duke shikuar me sy të tërthortë, pasi përpiqen të përqendrohen. Qafa e tyre do të jetë më e fortë, gjë që do të rezultojë që ata të përpiqen të lëvizin kokën edhe më shumë se më parë.

Ndërsa fillojnë të vëzhgojnë mjedisin përreth tyre, reflekset e brendshme të trupit mund t’i bëjnë ata të ndeshen me duart dhe këmbët e tyre. Ata do të fillojnë të shikojnë në pëllëmbët, gishtat, por nuk arrijnë të bëjnë një lidhje që këto janë të tyre dhe mund të operohen nga vetë ata.

Ky zbulim i gjymtyrëve të veta dhe gjërave të tjera që i rrethojnë do të shfaqen në formën e tingujve dhe grindjeve të ndryshme. Kjo është kryesisht kur fëmija fillon të bëjë tinguj shoqërues. Tani, për të tërhequr vëmendjen tuaj, ai mund të kuptojë të qajë më shumë se zakonisht dhe të mos qajë menjëherë. Me këtë miqësi, mund të keni biseda të gjata që zgjasin gjatë një pasdite të tërë.

Ushqimi

Një ushqyerje e foshnjës 4 javore është jashtëzakonisht thelbësore për ta ndihmuar atë të fitojë peshën e nevojshme. Gjatë kësaj kohe, pasi foshnja juaj ka tendencë të heqë gjuhën e tij më shpesh, mund të vëreni pika të vogla qumështi në gojën e tyre ose rreth tij pas ushqyerjes. Kjo është normale dhe jo një arsye për t’u shqetësuar pasi ajo kryesisht ndodh për shkak të stomakut të tyre akoma duke u pajtuar me sasinë e qumështit.

Për shkak të rritjes së ushqyerjes, mund të vëreni që sasia juaj e qumështit të gjirit ka tendencë të bjerë poshtë, veçanërisht në kohën e mbrëmjes. Kjo mund të rregullohet duke marrë një sy gjumë pasdite ose duke luajtur me fëmijën tuaj ndërsa shtriheni. Është gjithashtu e rëndësishme që orari juaj i vaktit të qëndrojë në pikë dhe të mos përfundoni duke vonuar ndonjë vakt vetëm për të qenë në gjendje të ushqeni fëmijën tuaj. Të dy ushqimet dhe pjesa tjetër janë shumë të nevojshme për të vazhduar furnizimin e qëndrueshëm me qumësht./GazetaShneta/