Ju nuk mbeteni shtatzënë menjëherë pas marrëdhënieve seksuale – ja kur ndodhë vërtetë

2020-10-25 në ora 16:29

Të gjithë e dijmë se seksi mund të na çojë në shtatzani por nuk mund të bësh seks, të pushosh dhe pas pak të mbetësh shtatzënë.

Për ta kuptuar shtatzaninë, së pari duhet të dini për procesin e ovulimit. Një herë në muaj, një vezë lëshon një vezë dhe kjo quhet ovulacion. Pasi veza lë vezoret ajo kalon përmes tubit fallopian i cili zgjat rreth 12 deri në 24 orë. Nëse ka spermë në vaginë, qelizat e spermës do të notojnë në tubat fallopiane duke kërkuar një vezë. Nëse një qelizë e spermës takon një vezë ajo quhet vezë e pllenuar në të cilën pikë pastaj quhet zigot.

Sipas Planned Parenthood, qelizat e spermës mund të jetojnë brenda trupit deri në gjashtë ditë, kështuqë nuk duhet të bëni seks në të njëjtën ditë që të ovuloni për t’u mbetur shtatzënë.

Një vezë e fekonduar nuk është e njëjta gjë si shtatzania. Së pari, zigoti ndahet në qeliza gjithnjë e më shumë, në të cilën pikë quhet blastocist ose një embrion. Blastocisti arrin në mitër tre deri në katër ditë pas fekondimit. Pastaj, varet në mitër për dy ose tre ditë.

Procesi i implantimit mund të marrë tre ose katër ditë. Nëse veza e fekonduar nuk implikon, ajo do ta lërë trupin tuaj gjatë periudhës tuaj. kjo ndodh me rreth gjysmëne të gjitha vezëve të fekonduara që e bëjnë atë në mitër./GazetaShneta/