Me këtë metodë të gishtave, ju mund të dini nëse e keni diabetin

2017-04-25 në ora 14:40

Niveli i sheqerit në gjak është më i lartë se sa duhet të keni nëse keni pre-diabete. Por jo ende mjaft e lartë për t’u klasifikuar si diabeti i tipit 2. Pre-diabeti ka gjasa të bëhet diabet tip 2 në 10 vjet ose më pak pa bërë ndonjë ndërhyrje.

Ju duhet ta dini se mund të kaloni në gjendje të rrezikshme potenciale për zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut nëse keni prediabete, transmeton Gazeta Shneta.

Simptomat e pre-diabetit

 • Etje e madhe
 • Shtimi i urinimit
 • Lodhje kronike
 • Humbje e peshës me shpejtësi
 • Rritje e oreksit
 • Problemet e të pamurit

Por, ekziston një mënyrë tjetër për të diagnostikuar prediabet. Hapat e mëposhtëm janë një udhëzues i shkurtër që do t’ju ndihmojnë të diagnostikoni këtë gjendje në më pak se 1 minutë me ndihmën e gishtërinjve tuaj, duke iu përgjigjur disa pyetjeve të thjeshta.

 • Mbani një gisht në rast se je mashkull dhe mos mbani asnjë gisht, nëse je një femër.
 • Mbajeni një gisht në rast se jeni më i vjetër se dyzet vjeç, dy gishta në rast se jeni mbi pesëdhjetë, tre gishtërinj
 • nëse jeni mbi gjashtëdhjetë dhe asnjë në rastet kur jeni më i ri se 40 vjet.
 • Mbajeni një gisht nëse mendoni se nuk jeni shumë aktiv fizikisht dhe asnjë në rast se mendoni se ju merrni
 • stërvitje të mjaftueshme.
 • Mbajini një gisht në rast se dikush në familjen tuaj ka të bëjë me diabetin dhe mos mbani asnjë gisht në rast se ndonjë prej tyre ka probleme të tilla tani ose në të kaluarën.
 • Mbajini një gisht nëse keni të bëni me hipertensionin dhe asnjë nëse presioni i gjakut është i qëndrueshëm dhe normal.
 • Mbajini tre gishta në rast se jeni obez, dy gishtërinj në rast se jeni mbipeshë, një gisht nëse jeni pak mbipeshë dhe asnjë në rast se keni peshë normale të trupit.

Ka një shans të mirë që të keni pre-diabetin nëse mbani të pesë gishtat. Ky lloj i diagnozës bën përdorimin e faktorëve që shumica e studiuesve besojnë se janë të lidhura me një rrezik në rritje në diabet. Shumica e ekspertëve besojnë se kjo është një mënyrë e mirë për të vlerësuar, edhe pse kjo nuk do të thotë domosdosshmërisht.

Duhet të mbani në mend se sa gishtërinj keni mbajtur mbasi të keni mbaruar me këtë test. Në rast se ka pesë ose më shumë gishta, atëherë ju ndoshta keni të bëni me prediabete. Vetë-diagnoza që promovojmë këtu lidhet me faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e diabetit.

Ju duhet të bëni një test gjaku, për të përcaktuar se sa rrezik keni për të zhvilluar diabetin nëse ka një shans që të jeni para diabetik. Nëse rezulton të ketë një rrezik të konsiderueshëm, përpiquni të bëni disa ndryshime në stilin e jetës, që do të ndihmojnë në uljen e nivelit të sheqerit në gjak dhe në reduktimin e rrezikut të zhvillimit të diabetit./Gazeta Shneta/