Këto janë shenjat e para të kancerit të gjirit, të cilat çdo grua duhet t’i dijë!

2017-05-10 në ora 19:06

Kanceri i gjirit – sëmundja tipike onkologjike e femrës. Për fat të keq, numri i vdekjeve nga kanceri rritet çdo vit, është një sëmundje vdekjeprurëse zakonisht zbulohet në fazat e mëvonshme. Shkaku i sëmundjes: një kombinim i faktorëve mjedisorë dhe gjenetikë. Rreziku i kancerit të gjirit është më i lartë në gratë që kanë të afërm të gjakut që vuajnë nga një sëmundje e tillë. Mosha e vjetër është gjithashtu një nga faktorët e rrezikut. Gratë mbi 50 vjet janë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të kancerit të gjirit. Në rrezik janë edhe ato gra që kanë lindur fëmijën e parë pas moshës 30 vjeç dhe ata që nuk kanë lindur ende.

Ka katër faza të kancerit të gjirit:

Kanceri i gjirit jo-invaziv në fazën zero. Termi “jo-invaziv” do të thotë se nuk ka qeliza të kancerit jashtë fushave të tumorit, transmeton Gazeta Shneta.

Faza e parë është kanceri invaziv, dhe kjo do të thotë se qelizat e kancerit kanë pushtuar indin ngjitur. Faza e parë karakterizohet nga një ënjtje deri në dy centimetra.

Faza e dytë e kancerit të gjirit ndodh kur tumori rritet jo më shumë se pesë centimetra. Faza e dytë gjithashtu do të thotë se kanceri ka depërtuar në nyjet limfatike që rrethojnë gjëndrën e qumështit.

Faza e tretë e kancerit të gjirit është zakonisht e ndarë në dy nënkategori: IIIA dhe IIIB. Një hap i tretë është kanceri invaziv i gjirit, një tumor më shumë se pesë centimetra dhe një numër i konsiderueshëm i qelizave patologjike në nyjet limfatike.

Faza IIIB përcaktohet nga një tumor në gji të çdo madhësie që është rritur në lëkurën e gjirit, nyjet limfatike dhe muret e brendshme të gjoksit.

Faza e katërt është një tumor i cili është rritur përtej gjirit dhe nyjeve limfatike të vendosura në bazën e qafës, mushkërive, mëlçisë.

Faza e parë, e dytë ose e tretë e kancerit të gjirit, qëllimi kryesor i trajtimit është heqja e tumorit dhe parandalimi i rikthimit të sëmundjes. Në fazën e katërt të kancerit, qëllimi i trajtimit është përmirësimi i gjendjes së përgjithshme të pacientit. Në shumicën e rasteve, faza e katërt e kancerit të gjirit nuk mund të shërohet.

Pra, për të shmangur fazat e vonshme të sëmundjes, është e nevojshme që të vizitoni rregullisht mamografinë dhe të bëni ekzaminimin e gjirit. Kanceri i gjirit është një nga kanceret e pakta që është mjaft i lehtë për t’u zbuluar në fazat e hershme. Është e nevojshme të reagoni shpejt për çdo ndryshim në indin e gjirit, me trajtimin e një mjeku./Gazeta Shneta/