Konsumimi i shpeshtë i këtyre ushqimeve nga bebet, mund t’ua dëmtojë lëkurën atyre

2018-04-28 në ora 06:44

Konsumi i tepërt i disa ushqimeve te caktuara mund t’i shkaktojë probleme foshnjës tuaj. Në disa raste. këto ushqime mund të shkaktojnë edhe transformime fizike.

Për vite me radhë, ka qarkulluar një mit që thoshte se konsumi i tepërt i karotave do të ndryshonte ngjyrën e lëkurës tuaj duke e berë atë më të portokalltë. Fatkeqësisht, ky mit rezulton të jetë i vertetë dhe është i njohur në botën mjekësore me emrin carotenoderma.

“Carotenoderma shkaktohet nga kosumi i tepërt i ushqimeve të pasura me beta karroten si karotat, patatet e ëmbla dhe kungujt. Megjithatë edhe ushqime të cilat nuk kanë ngjyrë portokalli, si spinaqi dhe kale, ushqime që përzgjidhen shpesh nga prindërit për bebet e tyre, janë në gjendje ta bëjnë lëkurën tuaj më portokalli për shkak se përmbajnë beta karroten”, thotë dermatologu Dr. Albert Yan.

Karotat dhe patatet e ëmbla janë nga të parat ushqime që i prezantohen bebit në momentin që ai bëhet gati për ushqimet e ngurta, ndaj karotenoderma është më e zakonshme te bebet e vogla dhe shumë më e rrallë te të rriturit.

Megjithatë, ky problem mund t’i prekë potencialisht të gjitha moshat nëse konsumojnë shumë ushqime të pasura me beta karroten.

Fatmirësisht ky problem rregullohet duke hequr dorë nga këto ushqime vetëm për pak javë dhe nuk për pasojë nuk do të shkaktohen dëme afatgjata në shëndetin tuaj, megjithatë në disa raste ku çrregullim mund të paralajmerojë çrregullime të fshehta metabolike./pernenat.al/