Kujdes, ja sa orë gjumë duhet t’i bëni në bazë të moshës që keni

2018-02-16 në ora 07:07

Jeta dinamike moderne na bënë që në të shumtën e rasteve të mos pushojmë sa duhet, prandaj i bëjmë gjërat sikur po nxitojmë për dikund.

Por, gjumi është një pjesë me shumë rëndësi për ne, dhe zhvillimin tonë emocional dhe jo vetëm.

Fjetja është e rëndësishme për shëndetin tonë në përgjithësi, është e rëndësishme për trupin tuaj, mendjen dhe çdo funksion vital të trupit. Por cila është kohëzgjatja e gjumit sipas moshës që ka njeriu, ndërsa më poshtë i keni të gjitha rekomandimet:

I porsalinduri (0 deri në 3 muaj): 14 deri në 17 orë Bebet (4 deri në 11 muaj): 12 deri në 15 orë

Fëmijët (1 deri 2 vjeç): 11 deri në 14 orë Parashkollorët (3 deri në 5 vjeç): 10 deri në 13 orë

Mosha e shkollës (6 deri 13 vjeç): 9 deri në 11 orë Adoleshentët (14 deri në 17 vjeç): 8 deri në 10 orë

Të rinjtë (18 deri në 25 vjeç): 8 deri në 9 orë

Të rriturit (26 deri 64 vjeç): 7 deri në 8 orë

Të moshuarit (mbi 65 vjeç): 6 deri në 7 orë

Këto nuk janë orët e sakta për secilin njeri, sepse secili ka mënyrën e vet të përcaktuar të gjumit që i nevojitet trupit të tij, por, është evidente se nëse flini më pak sesa orët e rekomanduara më lartë, gjasat për të patur probleme shëndetësore rriten.

Këshilla që mund të ju ndihmojnë për ta përmirësuar gjumin.

Mos shikoni TV 1 orë para se të shkoni në gjumë Shmangni alkoolin

Mos pini kafe para gjumit Zhvilloni një rutinë të shëndetshme të gjumit

Qëndroni brenda orarit tuaj të gjumit Zgjedhni dyshekun dhe jastëkun që ju përshtatet./syri.net/