Ky është bari që përdoret gjerësisht në popullatë kundër dhimbjes me efekte anësore shqetësuese

2022-01-11 në ora 22:22

Analgjetikët janë një grup i barnave anti-inflamatore që përdoren për sëmundje që variojnë nga dhimbja e menstruacioneve deri te dhimbja e dhëmbit.

Por doza është çelësi për të siguruar marrjen e sigurt të këtyre barnave, me kërkimet që paralajmërojnë se doza më të larta të një qetësuesi mund të trefishojnë rrezikun e goditjes në tru, shkruan Express.co.uk përcjell Gazeta Shneta.

Barnat kundër dhimbjeve si paracetamoli dhe ibuprofeni janë ndër disa nga më të rekomanduarit në botë. Duke pasur parasysh universalitetin e barnave, ato konsiderohen gjerësisht pa rrezik.

Megjithatë, në doza më të larta, këto barna mund të shkaktojë komplikime potencialisht kërcënuese për jetën. Në një studim të botuar në British Medical Journal, ibuprofeni ishte i lidhur me një rrezik trefish më të madh të goditjes në tru.

Shërbimi Kombëtar Spitalor në Britaninë e Madhe, e përcaktoi ibuprofenin si një qetësues të përditshëm për një sërë dhimbjesh, duke përfshirë dhimbjen e shpinës, dhimbjen e periodave dhe dhimbjet e dhëmbëve.

“Ky bari trajton gjithashtu inflamacionin si ndrydhjet dhe tendosjet dhe dhimbjet nga artriti.”

Inflamacioni në trup si dhe dhimbja dhe ethet, të gjitha shkaktohen nga lirimi i kimikateve të njohura si prostaglandina.

Ibuprofeni vepron duke bllokuar enzimën që prodhon prostaglandinat, duke ndihmuar në uljen e niveleve të kimikateve.

Profili i sigurisë së barnave anti-inflamatore është shumë i kënaqshëm kur bari merret në doza të vogla.

Megjithatë, provat në rritje sugjerojnë se doza më e lartë e këtyre barnave mund të shkaktojë telashe. /Gazeta Shneta/