Varianti Omicron: Kjo gjendje e zakonshme mund të sigurojë mbrojtje kundër sëmundjes

2022-01-11 në ora 21:18

Pothuajse çdo muaj shkencëtarët po mësojnë diçka të re rreth Covid-19, se si ta trajtojmë atë, si të mbrohemi kundër tij ose si ta menaxhojmë sëmundjen.

Kohët e fundit, ata kanë mësuar se si mund të merrni mbrojtje nga Covid pasi keni qenë të sëmurë me një gjendje të zakonshme, shkruan Express.co.uk përcjell Gazeta Shneta.

Tani shkencëtarët kanë zbuluar se ftohja mund t’ju mbrojë nga COVID-19.

Një studim i Kolegjit Imperial në Londër që përfshin 52 persona dhe i botuar në ‘Nature Communications’, zbuloi se mbrojtja natyrore e zhvilluar si rezultat i një ftohje të zakonshëm mund të sigurojë njëfarë mbrojtjeje kundër Covid.

Kur kemi një ftohje, disa prej të cilave shkaktohen nga format e koronaviruseve, qelizat tona T aktivizohen dhe luftojnë virusin e ftohjes.

Pasi të jemi shëruar nga ftohja, disa qeliza T mbeten prapa, në mënyrë që kur kemi një tjetër virus të ftohjes, trupi ynë mund të kujtojë se si luftoi virusin dhe të zhvillon më shumë qeliza T për të trajtuar atë kërcënim.

Studimi, i cili ndodhi në gjysmën e dytë të vitit 2020, ndoqi 52 persona që jetonin me dikë që sapo kishte rezultuar pozitiv me Covid.

Nga ai grup, 28 u infektuan me Covid dhe një e treta e njerëzve që nuk e patën u zbulua se kishin nivele të larta të këtyre qelizave T të kujtesës në trupin e tyre.

Ndërsa hulumtimi ofron një pasqyrë se si trupi lufton kundër Covid-it, shkencëtarët thonë se ky hulumtim nuk mjafton që ftohja e qëllimshme të jetë një trajtim i zbatueshëm.

Një arsye tjetër është sepse jo të gjitha ftohjet shkaktohen nga koronaviruset.

Qëllimi i këtij hulumtimi nuk ishte të konstatonte nëse ishte një strategji e zbatueshme, por të zbulonte pse disa marrin Covid pasi ekspozohen ndaj virusit dhe të tjerët jo. /Gazeta Shneta/