Laparoskopia për testimin dhe trajtimin kirurgjikal të infertilitetit, shkaqet që çojnë në aplikim

2022-05-12 në ora 00:28

Laparoskopia mund të përdoret për të diagnostikuar infertilitetin ose për të trajtuar një problem të fertilitetit.

Laparoskopia është një procedurë kirurgjikale që përfshin bërjen e një, dy ose tre prerjesh shumë të vogla në bark, përmes të cilave mjeku fut një laparoskop dhe instrumente të specializuara kirurgjikale.

Mes tjerash, laparoskopi është një tub i hollë, me fibër optike, i pajisur me një dritë dhe kamerë.

Vështrim i përgjithshëm

Laparoskopia i lejon mjekut tuaj të shohë organet e barkut dhe ndonjëherë të bëjë riparime, pa bërë një prerje më të madhe që mund të kërkojë një kohë më të gjatë rikuperimi dhe qëndrim në spital, shkruan burimi Very Well Family transmeton Gazeta Shneta.

Nëse laparoskopia diagnostike duhet të bëhet apo jo te gratë me infertilitet është e diskutueshme.

Po ashtu, nëse një grua po përjeton dhimbje legeni, atëherë konsensusi është që mund të rekomandohet kirurgji.

Kur përdoret laparoskopia

Mjeku juaj mund të sugjerojë kirurgji laparoskopike për të ndihmuar në diagnostikimin e një shkaku të infertilitetit.

Zakonisht, kryhet vetëm pasi të kenë përfunduar testet e tjera të infertilitetit, ose nëse simptomat kërkojnë testim. Megjithatë, laparoskopia nuk duhet të bëhet në mënyrë rutinore.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Arsyet e mundshme që mjeku juaj mund të rekomandojë laparoskopinë diagnostike përfshijnë:

– Kur ju përjetoni dhimbje gjatë marrëdhënies intime.

– Ju keni dhimbje të forta menstruale ose dhimbje të legenit në periudha të tjera të ciklit tuaj menstrual;

– Dyshohet për endometriozë të moderuar deri në të rëndë;

– Ose dyshohet për sëmundje inflamatore të legenit dhe/ose për një shtatzëni ektopike (e cila mund të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet);

Kirurgjia laparoskopike mund të përdoret për të trajtuar kirurgjikisht disa shkaqe të infertilitetit femëror. Mjeku juaj mund të rekomandojë kirurgji nëse:

– Dyshohet për ‘hidrosalpinks’. Ky është një lloj i veçantë i tubit fallopian të bllokuar. Heqja e tubit të prekur mund të përmirësojë shkallët e suksesit të IVF.

– Depozitat endometriale dyshohet se ulin fertilitetin tuaj. Kjo është mjaft e diskutueshme, me disa mjekë që thonë se heqja është e garantuar vetëm nëse keni dhimbje, dhe të tjerë thonë se mund të përmirësojë shkallët e suksesit të shtatzënisë dhe ia vlen të bëhet edhe nëse dhimbja e legenit nuk është problem.

Kirurgjia mund të jetë në gjendje të zhbllokojë ose riparojë një tub fallopian. Normat e suksesit ndryshojnë shumë kur bëhet fjalë për riparimin e tubave. Nëse IVF do të kërkohet edhe pas operacionit, atëherë shkuarja direkt në IVF është një zgjedhje më e mirë.

Laparoskopia i lejon mjekut tuaj që jo vetëm të shohë se çfarë është brenda barkut tuaj, por edhe të hetojë rritjet ose cistat e dyshimta.

Gjithashtu, kirurgjia laparoskopike mund të trajtojë disa shkaqe të infertilitetit, duke ju lejuar një shans më të mirë për të mbetur shtatzënë qoftë në mënyrë natyrale ose me trajtime të fertilitetit.

Arsyeja më e rëndësishme për laparoskopinë diagnostike është nëse jeni duke përjetuar dhimbje pelvike.

Laparoskopia mund të përdoret për të hequr indet e mbresë, një fibroid ose depozitat endometriale që shkaktojnë dhimbje. /Gazeta Shneta/