Leximi i tregimeve dhe përralleve për fëmijën tuaj, duhet të fillojë nga kjo moshë

2022-07-25 në ora 22:32

Leximi për të porsalindurin tuaj është një nga gjërat më të mira që mund të bëni për zhvillimin e trurit dhe gjuhës së tij.

Edhe vetëm disa minuta në ditë mund të krijojnë bazat për aftësitë e fjalorit, leximit dhe të kuptuarit. Plus, leximi për të voglin tuaj është një mundësi e shkëlqyer për lidhjen dhe ndërtimin e marrëdhënieve prind-fëmijë, shkruan burimi Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Ju mund të mendoni se t’i lexoni fëmijës tuaj nuk është e dobishme derisa ai të mund të ulet dhe të dëgjojë me vëmendje, por hulumtimet tregojnë se nuk është kurrë herët për të filluar të shijoni libra me të voglin tuaj.

Në fakt, që në fillim të shtatzënisë duke i lexuar fëmijës suaj në bark e ndihmon atë të mësojë të njohë zërin tuaj dhe të fillojë të ndërtojë një bazë të mirë gjuhësore.

Sapo të lind fëmija juaj, t’i lexoni të porsalindurit tuaj është një nga gjërat më të mira që mund të bëni për zhvillimin e trurit dhe gjuhës së tij.

Fëmija juaj nuk do t’i kuptojë fjalët tuaja, por dëgjimi i zërit tuaj nxit një interes për tingujt dhe i ndihmon ata të zhvillojnë aftësitë e të dëgjuarit.

Në fakt, fëmijët e prindërve që lexojnë dhe flasin me ta shpesh dinë më shumë fjalë në moshën 2-vjeçare sesa fëmijët që nuk u lexuan asgjë fare.

Leximi për të porsalindurin tuaj mund të rrisë fjalorin e tyre të hershëm dhe aftësitë e leximit përpara se të dinë ABC-të e tyre.

Plus, pavarësisht nga mosha e fëmijës suaj, leximi së bashku është një mundësi e shkëlqyer për përkëdhelje dhe lidhje.

Duke zhvilluar një rutinë të rregullt leximi që nga fillimi, librat bëhen një pjesë e natyrshme e ditës së fëmijës suaj – diçka që ata do ta shoqërojnë me dashuri dhe rehati.

Mes tjerash, leximi për fëmijën tuaj i njeh ata me konceptet e tregimeve, numrave, shkronjave, ngjyrave dhe formave dhe u jep atyre informacione për botën përreth tyre. /Gazeta Shneta/