‘Lind’ shpresa për gratë që nuk kanë mundur të mbesin shtatzënë

2017-05-28 në ora 14:49

Gratë me infertilitet kanë shpresë mahnitëse të reja të shtatzënisë pas zbulimit të madh që bëri Adelaide përmes një teknikë mjekësore e lirë, pa nevojën për trajtim të shtrenjtë të fekondimit in vitro.

Zbulimi, që do të shpallet sot, thotë se çiftet që kishin vështirësi të ‘krijojnë’, mund të kenë ndryshim në këtë aspekt dhe të shmangin trajtimin e kushtueshëm dhe stresues të riprodhimit, transmeton Gazeta Shneta.

Një sprovë e madhe e më shumë se 1100 grave zbuloi se 40 përqind e femrave jopjellore mbetën shtatzënë pas një teknike të zakonshme që përfshin shpërthimin e tubave fallopiane të një gruaje përmes vajit të farave të luleve jodizuese.

Shumë gra që përjetojnë probleme të pashpjegueshme të pjellorisë tashmë i nënshtrohen procedurës, e cila është në thelb një test ngjyrash i tubave fallopiane të kryera nën rreze X për të përcaktuar nëse tubat janë të bllokuar.

Ky zbulim është hera e parë që shkencëtarët kanë vërtetuar se zgjidhja ka ndikuar në fertilitetin pasi që kjo teknikë u prezantua në vitin 1917.

Procedura është kryer tashmë në Adelaide-n nga firmat e radiologjisë dhekushton rreth 600 deri në 700 dollarë nëse kryhet privatisht, krahasuar me vetëm një cikël IVF që mund të kushtojë çifte deri në 4000 dollarë./Gazeta Shneta/

Burimi: News.com.au